Folkhälsomyndigheten uppmanar gravida att vara extra försiktiga.
Folkhälsomyndigheten uppmanar gravida att vara extra försiktiga. - Foto: Lise Åserud/TT, Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndighetens uppmaning: Gravida bör vara försiktiga

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida att vara extra försiktiga framöver.


Under onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med uppmaningen att gravida kvinnor rekommenderas att vara extra försiktiga.

"Kunskapen om graviditet och covid-19 är fortfarande under utveckling. Folkhälsomyndigheten anser att det finns skäl att rekommendera gravida att vara extra försiktiga, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. En luftvägsinfektion i sen graviditet kan innebära risker för kvinnan", skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Gravida kvinnor verkar generellt inte ha en högre risk att drabbas av svår sjukdom än andra. Trots det går man ändå ut med rekommendationen.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Begränsa sina kontakter

Gravida kvinnor som har riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck och fetma bör rådslå med sin barnmorska eller läkare. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att man ska begränsa sina nära kontakter med folk utanför hushållet så gott det går.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.