Kåre Friberg fälls för våldtäkt.
Kåre Friberg fälls för våldtäkt. - Foto: Foto: Anders Wiklund / TT. Shutterstock.

Kommunalråd döms för våldtäkt i hovrätten

Motalas kommunalråd Kåre Friberg döms idag för våldtäkt och grov fridskränkning i Hovrätten. Straffet blir 2,5 års fängelse.


Under tisdagen föll domen i fallet rörande Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M). Friberg döms till 2,5 års fängelse för grov fridskränkning och våldtäkt. 

Kommunalrådet dömdes tidigare i Linköpings tingsrätt för samma handlingar, och då ansåg man att han gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning.

Men i hovrätten valde man att ändra brottet till grov fridskränkning, rapporterar SVT.

– Att hovrätten dömer mannen för grov fridskränkning, i stället för grov kvinnofridskränkning, beror i huvudsak på att parterna inte har bott tillsammans. Denna bedömning påverkar dock inte brottets allvar eller straffvärde, säger hovrättens ordförande Martin Andersson i ett uttalande.

Åtalades för tre våldtäkter – fälls för en 

Kåre Friberg åtalades för tre våldtäkter, varav han nu fälls för en. Gällande domen om grov fridskränkning ingår ett fall av sexuellt ofredande, två fall av ofredande och två fall av misshandel. 

Utöver fängelsestraffet på 2,5 år ska Friberg betala 160 000 kronor till offret, rapporterar SVT

Kan bli avsatt som kommunalråd

I nuläget sitter Kåre Friberg kvar på posten som kommunalråd, men riskerar i och med domen att bli avsatt. 

Enligt lagen kan ett kommunalråd avsättas för brott som ger minst två års fängelse, om domen vunnit laga kraft. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anhöriga släppta efter markmord

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

1 timme sedan
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.