Måndag 26 Jul
Stockholm

Tog nio dagar för polisen att hitta Wilmas huvud: "Letade helt enkelt inte"

Därför tog det så lång tid för polisen att hitta Wilmas huvud
Därför tog det så lång tid för polisen att hitta Wilmas huvud. Foto: Polisen/Missing People

Det tog nio dagar för polisen att hitta Wilmas huvud i den misstänktes lägenhet. Svaret på varför det tog så lång tid: Man letade helt enkelt inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Wilma Andersson försvann den 14 november 2019. Många engagerade sig i sökandet efter henne men den 19 november greps hennes ex-pojkvän misstänkt för mord och allt hopp om att hitta Wilma vid liv släcktes.

Från att Wilmas ex-pojkvän och misstänkte mördare greps tog det nio dagar för polisen att hitta Wilmas huvud som låg i en resväska i lägenheten. 

Wilmas ex-pojkvän har åtalats för mordet. Bildkälla: Polisen

Åklagarens svar på varför det tog så lång tid att hitta kroppsdelen är att man inte letade efter den.

– Man går från rum till rum och säkrar spår efter spår. I det läget letade man inte efter någon kroppsdel då det inte fanns tecken på det utan ett våldsbrott. Man letade helt enkelt inte efter en kroppsdel utan spårsäkringen var det väsentliga. Man letade i stället efter kroppen utanför lägenheten, sa kammaråklagaren Jim Westerberg under en pressträff enligt Aftonbladet.

I polisens rapport från de första två söktillfällena i lägenheten direkt efter gripandet kan man läsa att blod hittats på dörren till den garderob där huvudet senare hittades.

Garderoben stod öppen

Det fanns flera garderober och den garderob där fyndet gjordes var den enda som stod öppen när man först sökte igenom lägenheten. 

Efter det söktillfället dröjde det nio dagar till att man återvände till lägenheten, då med specialtränade likhundar från Tyskland. De specialtränade likhundarna gör endast markeringar som rör likdoft eller lik, istället för både blod och likdoft.

I polisens rapport kan man läsa om vad som hände när man gjorde fyndet av huvudet:

"Då vi kommer till lägenheten den dagen möttes vi direkt av en specifik lukt då vi öppnade dörren till lägenheten. Lukten kunde efter ett visst letande lokaliseras till en garderob".

När polisen först kom till lägenheten stod garderoben där huvudet senare hittades öppen. Här har alla garderober stängts. Bildkälla: Polisen

Väskan som hittades i garderoben plockades ner och när man öppnade den kunde man se ett foliepaket. Väskan stängdes direkt och togs omedelbart till rättsmedicin. 

Man har ännu inte hittat resterande delar av Wilmas kropp.

– Den misstänkte har av okänd anledning behållit en kroppsdel, och gjort sig av med resten av kroppen, säger polischefen Sten-Rune Timmersjö till Aftonbladet

Kommentera
Kopiera länk
Dela