Väder midsommarafton
Så blir vädret på midsommarafton - Foto: Henrik Holmberg / SCANPIX / Jonas Ekströmer / TT / emojipedia

Så blir vädret på midsommar: "Högsommarvärme"

Ska det bli regn på midsommarafton i år igen? Nej i år ser det faktiskt ut att bli riktigt toppenväder på midsommar, se hur vädret blir där du bor.


Regn och rusk har blivit klassiskt midsommarväder. Trots det är det många av oss som varje år hoppas på att det ska bli soligt, varmt och att man ska kunna sitta ute. 

Och i år är året som alla optimister verkar få rätt. Tittar man på prognosen för midsommarafton ser det ut att bli soligt och varmt i nästan hela landet.

Klassiskt midsommarväder. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX/ TT

25 grader och sol

I allra sydligaste Sverige ser midsommarafton ut att bli solig med växlande molnighet och runt 20 grader. Lite högre upp i landet verkar det bli ännu varmare med runt 25 grader och sol i norra Götaland och Svealand.  

Fortsätter man norrut i landet ser det också ut att bli en riktigt fin midsommarafton med runt 20 grader och sol med växlande molnighet i södra Norrland. 

I år ser midsommarafton ut att bli solig. Bildkälla: Henrik Holmberg / SCANPIX / TT

Tar vi oss upp till nordligaste Norrland sjunker temperaturen till mellan 15 och 20 grader och där kan det dyka upp några mörka moln. 

Osäker prognos

På sin hemsida skriver SMHI att ett högtryck med högsommarvärme med runt 25 grader ser ut att ligga kvar under nästa vecka. Men de skriver också att prognosen än så länge är osäker och att regn kan dra in. 

"Framåt mitten av nästa vecka kan regn ta sig in söderifrån, men prognosen är än så länge osäker", skriver SMHI.

Vädret på midsommarafton har varierat mycket genom åren. Bildkälla: Pontus Lundahl / TT

SMHI förklarar också varför det är så vanligt att midsommarvädret blir en besvikelse. 

"Under juni finns det fortfarande en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland som kan strömma söderut och spela oss ett spratt. Temperaturerna kan därför skifta ordentligt från år till år beroende på var luften kommer ifrån".

Det varmaste midsommaraftonen någonsin var 1935 då det var hela 35 grader varmt i Sveg. Den kallaste var 1987 då det i Stockholm bara var 11 grader och i inre Norrland runt nollan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.