Onsdag 27 Okt
Stockholm

Så har svenskarna ätit under coronan – recepten som ökat lavinartat

Vi svenskar har konsumerat vår mat annorlunda under den rådande pandemin. Från att ha bunkrat till att komma tillbaka till husmanskost och bakning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Coronapandemin vände snabbt upp och ned på hela världen och håller nu hela samhället i ett järngrepp som styr hur vi ska leva, konsumera och bete oss. 

Ett företag som såg en snabb förändring var ICA som nu också gjort en undersökning kring hur svenskarnas matvanor och inhandlingar förändrats under de senaste månaderna. 

ICA har med hjälp av sin försäljningsstatistik samt besöksstatistiken till sin receptbank identifierat en rad tydliga förändringar i svenskarnas matmönster under krisens första tre månader. 

Så, vilka förändringar har man då sett?

Jo, till en början så såg man en tydlig bunkring av bland annat torrvaror, frysvaror, konserver, fiskbullar och mjölkdrycker som inte behöver kylas för att hålla länge.

Efter bunkringen visar undersökningen att svenskarna övergick till ett mer långsiktigt och sunt tänk. Många bytte även ut restaurangbesök till att istället sätta lite guldkant på maten hemma. 

Istället för att gå ut och äta har svenskarna satt lite guldkant hemma på sin egen matlagning. Bildkälla: LEIF R JANSSON / TT

Det var 70 procent mer online-trafik till receptkategorin “frukost-brunch”, försäljningen av bearnaisesås ökade likaså försäljningen av färsk pizzadeg, hemmagjorda pannkakor, olika potatisrätter och lax. 

"Vi bakar oss genom krisen"

Enligt Richard Tellström, docent och forskare inom matkultur och mattrender så har svenskarna rent ut sagt bakat sig genom pandemin. Det vanligaste brödreceptet det sökts på är scones. Men det hela har enligt honom en helt naturlig förklaring. 

Svenskarna har bakat sig genom pandemin. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

“Bröd matchar vår svenska urgamla känsla av något som hindrar svält i en kris. Därför bunkrar vi spannmål, mjöl, jäst och torrt bröd. Att kunna baka bröd när allting omkring oss är osäkert är en tröst", säger Tellström.

Husmanskosten har även den varit en storlagen favorit och enligt Tellström fungerar just husmanskosten som en trygg famn i osäkra tider. 

Undersökningen visade 48% ökning i trafiken till recept på grundsmet för pannkakor. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

“Maträtter som ökar mest sätter fokus på att corona-känslor bäst botas med maträtter från individens historiska rötter. För att bli berörd vänder man sig till potatis-, kål- och pannkaksrätter. Mat som lite föraktfullt ibland kallas för mormorsrätter står nu för en välkomnande och pålitlig famn”, berättar han. 

Så, vilka är då de recept som ökat mest? Jo i toppen ligger ingenting mindre än hasselbackspotatis, tätt inpå hittar vi lax i ugn med citron och på tredje plats har vi raggmunk. 

Recepten som ökade mest under mars-maj

1. Hasselbackspotatis (+174%)
2. Lax i ugn med citron (162%)
3. Raggmunk (150%)
4. Potatis- och purjolökssoppa (142%)
5. Kålpudding (132%)
6. Bakad potatis med skagenröra (131%)
7. Köttfärslimpa (123%)
8. Ugnspannkaka (112%)

Är du nyfiken på hur svenskarna handlade på Systembolaget under pandemin – då kan du läsa mer om det här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela