Tisdag 19 Okt
Stockholm

Hovrättens dom: Mannen våldtog funktionsnedsatt kvinna

Hovratten-bedomer-man-skyldig-till-valdtakt-mot-funktionsnedsatt
Hovrätten bedömer man skyldig till våldtäkt mot funktionsnedsatt. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT, Shutterstock (montage)

2017 berättar en funktionsnedsatt kvinna för personalen på sitt boende i Göteborg att hon tvingats till sex av en annan vårdare. Den 22 juni 2020 döms vårdaren till fängelse. Nu bedömer även hovrätten honom skyldig till brottet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den funktionsnedsatta och multisjuka kvinnan ska ha berättat för flera i personalen på gruppboendet i Göteborg hur hur hon tvingats till sex av en man ur personalen. 

Minst fem anställda ska ha hört kvinnans berättelser, något som Expressen var först med att rapportera om. 

För att "dämpa hennes oro" ska hon ha fått ett graviditetstest av personalen, enligt journalanteckningar som Expressen tagit del av. 

Erkänner brottet två och ett halvt år senare

Februari 2020 går mannen själv till polisstationen på Stampgatan i Göteborg. Där berättar han för receptionisten att han vill anmäla ett brott han har begått. 

Till polisen berättar han hur han utsatt flera barn i sin närhet för sexuella handlingar. Han säger även att han våldtagit två personer på det gruppboende där han jobbat i flera år. 

"Han säger att det finns två personer boendes där som han vill erkänna våldtäkt på. Han säger att han genomfört samlag med dem. Han berättar att det finns fler boende som han berört på deras kön under tiden han duschat dem", skriver polisen i sin rapport.

Döms till fem års fängelse i tingsrätten 

Den 22 juni döms mannen till fem års fängelse för våldtäkt på den funktionsnedsatta kvinnan och fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

Två dagar senare avskedas han från gruppboendet. 

Döms även i hovrätten

Under häktningstiden drog mannen tillbaka sitt erkännande och han har sedan dess överklagat domen till hovrätten. 

Där hoppades han bli friad från våldtäkten. Nu dömer dock även hovrätten mannen till brottet.

– De är ju ganska tydliga att hennes, på grund av hennes handikapp, knapphändiga uppgifter är tillräckliga, ihop med hans egna uppgifter, säger kammaråklagaren Bengt-Olof Berggren, till Expressen.

Anmälningsplikt 

Enligt Socialstyrelsen regler har anställda vid gruppboenden anmälningsplikt om de misstänker allvarliga missförhållanden inom verksamheten. 

I förundersökningen framgår det att enhetschefen boendet informerats om kvinnans berättelser. I förhör med polisen har enhetschefen berättat om att hon tagit upp informationen på ett verksamhetsmöte. 

Den 1 juli i år inleddes ett så kallat Lex Sarah-ärende i stadsdelen. 

LÄS MER: Anders Eklund slagen blodig – vill att de skyldiga flyttas 

Kommentera
Kopiera länk
Dela