Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya riktlinjerna: Dessa barn ska corona-testas

- 01/09/2020, 11:50 -

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att även barn testas för covid-19.

Tidigare rekommenderade Folkhälsomyndigheten att barn som hade någon form av förkylningssymptom skulle stanna hemma från skola och förskola. 

Men nu vill FHM att förkylda barn även ska testas för covid-19.

De nya rekommendationerna gäller barn i förskoleklass, och årskurs 1-9 och ungdomar på gymnasiet. Anledningen till att testa barn är att man då ska kunna låta dem gå tillbaka till skolan om de får ett negativt resultat.

– Barn och unga mår bra av att kunna delta i skolan och andra vardagsaktiviteter, det är ett viktigt skäl till att provta denna åldersgrupp. Tidigare har denna grupp rekommenderats att stanna hemma vid minsta symtom. Med testning kommer de att kunna gå tillbaka till skolan i högre utsträckning även om de har kvarvarande milda symtom, i kombination med ett negativt provsvar, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

De nya riktlinjerna gäller alltså inte små barn som går på förskola. De rekommenderas att stanna hemma utan provtagning. 

Riktlinjer för barn med symptom

Om ett barn har symptom på corona men inte har testats ska de stanna hemma så länge symptomen finns kvar och sedan ytterligare två dagar.  Om barnet har milda symptom som exempelvis torrhosta eller lite snuva när det har gått sju dagar kan hen gå tillbaka till skolan ändå.

– Vår uppfattning om barn och smittsamhet har inte förändrats. Där kvarstår vår tidigare bedömning att barn smittar i lägre utsträckning än vad vuxna gör och att skolans miljö inte har visat sig vara drivande i smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell.