Fredag 14 Maj
Stockholm

Beslutet: Göteborg låter uteserveringarna vara kvar året om

Gbg uteservering
Gbg uteservering. Foto: Andrzej Otrębski/CC BY-SA/Stian Lysberg Solum / NTB scanpix via TT

Byggnadsnämnden bestämmer att uteserveringarna kan vara kvar även i vinter i Göteborg. Detta för att det ska bli lättare att hålla smittspridningen nere.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Byggnadsnämnden har bestämt att utserveringar får vara kvar även över vintern i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. 

Det är många krögare i staden som har lämnat in önskemål om att få ha kvar uteserveringarna året om – på grund av corona.

Man vill kunna minska smittspridningen men samtidigt hålla igång verksamheten.

– Vi har ju inskrivet i Alliansens budget att vi vill möjliggöra för uteserveringar att hålla öppet året runt. Det här får vi se som ett steg på vägen, som blivit extra relevant på grund av den krisen vi befinner oss i, säger Moderaternans Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämnden.

"Högre krav"

Men det handlar inte om ett allmänt tillstånd för alla som vill ha uteservering året om. 

Varje enskild krog måste göra en ansökan.

– Men ska man göra det här så måste man också se över utformning och titta mer noggrant på hur det ska se ut och var det ska vara. Ska de vara permanenta måste kraven vara högre än vad de är för temporära uteserveringar på sommarhalvåret, säger Liberalernas Ann Catrine Fogelgren, förste vice ordförande i byggnadsnämnden.

Nämnden ser det hela som ett försök, som skulle kunna bli permanent även efter pandemin, skriver GP.

Regler för serveringsställen

Folkhälsomyndigheten har som bekant lagt fram speciella regler som den som driver till exempel en krog, en restaurang eller ett café måste följa. Till exempel ska de se till att besökare kan hålla minst en meters avstånd från andra sällskap. 

Detta kan göras till exempel genom att placera möblerna på ett visst sätt. Man kan också använda plexiglas för att förhindra smittspridning. 

På ett dansgolv får det vistats maximalt 50 personer. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela