Kanelbullens dag: Fem vetenskapliga skäl till att äta bullen
Det har gått ett år sedan sist men nu är väntan över – äntligen är det kanelbullens dag! Här är fem goda anledningar till att äta en, eller flera, kanelbullar idag.
Doften, smaken, känslan i magen – vad finns det att inte älska med kanelbullar?! Därför har bakverket såklart en egen dag.
4 oktober – kanelbullens dag. Den rimligaste dagen sedan våffeldagen, 25 mars? Det går att diskutera, men gott är det i alla fall.
Självklart finns det även vetenskapliga skäl till att ta sig en bulle på kanelbullensdag. Håll i dig.
Kanel gott och antibakteriellt
Kanel är inte bara gott, det är också bra för hälsan. Ja, studier visar att en halv tesked kanel om dagen kan sänka blodsockerhalten hos diabetiker.
Kanel har också antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.
Bakning kan få dig att må bra
Funderar du på att baka dina egna kanelbullar? Utmärkt idé!
– Fördelen med bakning är att det är ett sätt att vara kreativ. Det finns flera studier som visar ett samband mellan kreativa aktiviteter och ditt allmänna välmående, säger psykologiprofessorn Donna Pincus till Huffpost.
Kardemumma är mumma för hälsan
Även kardemumma är en riktig mirakelkrydda. Precis som kanel har kryddan antiinflammatoriska egenskaper och anses även vara slemlösande.
Har du mensvärk? Desto större anledning till att äta kanelbullar! Kardemumma har nämligen också kramplösande effekt, enligt MåBra.
Man kan inte tacka nej till ett firande
Ett firande är ett firande, vem är du att tacka nej? Och ja, enligt forskning mår vi också bra av att ha firanden att se i fram emot.
Det är ju så himla gott
Att äta på stort kickar igång vårt belöningssystem i hjärnan vilket får oss att må bra, enligt forskare.
Att kanelbullar dessutom är så himla supergoda måste ju vara ytterligare en bonus...
MER OM KANELBULLAR: Så gör du kanelbullen godare på 25 sekunder!