Lördag 4 Dec
Stockholm

Nya riktlinjerna: Här är giftiga maten du ska undvika

Har-ar-giftiga-maten-du-ska-undvika
Här är giftiga maten du ska undvika. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Andre Penner/AP

Allt fler människor väljer att äta växtbaserat. Samtidigt är en del växter, rotfrukter och frön livsfarliga om de konsumeras på fel sätt. Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sina riktlinjer kring mat som innehåller ett giftigt ämne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Omkring 2 500 växter kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals. För mycket av ämnet kan leda till döden. 

Samtidigt ökar trenden att äta vegetariskt. Därför har Livsmedelverket nu uppdaterat sina riktlinjer kring hur mycket vi bör äta av olika råvaror.

– Vi ser att det finns en risk för att konsumtionen av den här typen av livsmedel ökar i och med trenden att äta mer och mer växtbaserat. Då bör man känna till riskerna med växter som naturligt innehåller gifter, säger Rickard Bjerselius, till Aftonbladet.

Här är Livsmedelverkets senaste rekommendationer kring mat som innehåller cyanogena glykosider, som kan bilda vätecyanid:

Kassava

Kassava är en rotfrukt som är vanlig i tropiska länder. 

Den bör inte ätas rå utan endast efter rätt tillagning, uppmanar Livsmedelsverket. 

Bildkälla: Andre Penner/AP

Bittermandel 

Små mängder bittermandel är okej i bakverk, men annars ska mandeln helt undvikas. 

Linfrö 

Vuxna kan äta en till två matskedar hela linfrön om dagen. Om linfröna är krossade eller malda kan en vuxen äta en matsked om dagen, om fröet hettas upp i vätska. 

Barn kan äta hela linfrön om fröna är en del av andra livsmedel, till exempel müsli eller bröd. Barn ska inte äta krossade eller malda linfrön. 

Bildkälla: Krossat linfrö

Aprikoskärnor

Aprikoskärnor kan vara söta eller bittra. Båda innehåller cyanogena glykosider, men de bittra har mycket högre halte av det giftiga ämnet.

Därför rekommenderar Livsmedelverket att man helt undviker alla aprikoskärnor. Det går dock bra att äta bakmassa gjord på aprikoskärnor.

Här kan du läsa Livsmedelverkets nya rekommendationer i sin helhet. 

LÄS ÄVEN: Här är maten du kan äta fast den har börjat mögla

Kommentera
Kopiera länk
Dela