Tillfällig lag kan begränsa folksamlingar i kollektivtrafiken

Regeringen vill begränsa folksamlingar i kollektivtrafiken och sätta ett maxtak för besökare i butik med en tillfällig pandemilag. ​Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till Dagens Nyheter.


För att minska smittspridningen av coronaviruset arbetar regeringen med att ta fram en tillfällig pandemilag. 

Det handlar bland annat om att kunna begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antal besökare för butiken.

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren, till Dagens Nyheter. 

Oklart när kommer vara på plats

Hallengren säger att det är osäkert när den nya lagstiftningen kommer vara på plats. Regeringen hoppas dock på att den införs till nästa sommar. 

– När jag säger snabbt och skyndsamt säger jag det med en väldigt stor respekt för att man begränsar människors frihet och man begränsar verksamheters möjligheter. Det är inget som går med ett par veckor. 

Därför börjar regeringen arbeta med lagen nu

Anledningen till att arbetet med den nya tillfälliga lagen påbörjas först nu nu är för att regeringen inte haft tid, förklarar Hallengren. 

– Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar.

Regeringen ska även utreda en långsiktig lag som kan tillämpas vid framtida pandemier, skriver Dagens Nyheter. 

LÄS MER: Ny form av coronavirus upptäckt i Norge – är mer smittsamt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.