Onsdag 12 Maj
Stockholm

Tillfällig lag kan begränsa folksamlingar i kollektivtrafiken

Regeringen vill begränsa folksamlingar i kollektivtrafiken och sätta ett maxtak för besökare i butik med en tillfällig pandemilag. ​Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

För att minska smittspridningen av coronaviruset arbetar regeringen med att ta fram en tillfällig pandemilag. 

Det handlar bland annat om att kunna begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antal besökare för butiken.

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren, till Dagens Nyheter. 

Oklart när kommer vara på plats

Hallengren säger att det är osäkert när den nya lagstiftningen kommer vara på plats. Regeringen hoppas dock på att den införs till nästa sommar. 

– När jag säger snabbt och skyndsamt säger jag det med en väldigt stor respekt för att man begränsar människors frihet och man begränsar verksamheters möjligheter. Det är inget som går med ett par veckor. 

Därför börjar regeringen arbeta med lagen nu

Anledningen till att arbetet med den nya tillfälliga lagen påbörjas först nu nu är för att regeringen inte haft tid, förklarar Hallengren. 

– Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar.

Regeringen ska även utreda en långsiktig lag som kan tillämpas vid framtida pandemier, skriver Dagens Nyheter. 

LÄS MER: Ny form av coronavirus upptäckt i Norge – är mer smittsamt

Kommentera
Kopiera länk
Dela