Foto: Ali Lorestani/Emma-Sofia Olsson/TT
Foto: Ali Lorestani/Emma-Sofia Olsson/TT

Gröna Lund riskerar konkurs – Vd:n: "Det är katastrof"

Den omtyckta nöjesparken Gröna Lund har haft öppet i 138 år – men nu kan portarna ha stängts för gott. Får man inte grönt ljus från regeringen att öppna upp verksamheten 2021 befarar vd:n Magnus Widell en konkurs.


Många branscher och verksamheter har drabbats hårt av den rådande coronapandemin – det gäller även nöjesparken Gröna Lund.

Den 28 mars beslutade regeringen att det maximala antalet på allmänna sammankomster inte fick överstiga 50 personer. Några månader senare, den 22 juni, stod det klart att inget undantag skulle göras för nöjesparker. 

Gröna Lund har därmed inte haft några intäkter sedan hösten 2019, sedan hela säsongen 2020 ställts in. 

Läs mer: Skansen stänger ner – för första gången på 129 år

Magnus Widell, vd på Gröna Lund. Foto: Claudio Bresciani/TT

Avskedat över 1 000 personer

Under året har nöjesparken behövt säga upp 40 procent av sin fasta personal. Redan i våras fick man dessutom avskeda de 1 000 personer som anställts för att arbeta under sommarsäsongen 2020. 

För att en öppning nästa säsong ens ska gå att genomföra är det bråttom, menar parkens vd Magnus Widell.

– Vi måste sätta igång med vår rekrytering och planering i december om vi ska kunna öppna i april. Vi anställer vanligtvis 1.500 personer per säsong, det tar tid att hitta personer och utbilda dem, säger han till DN. 

Foto: Ali Lorestani/TT

"Det är en katastrof"

Nu riktar Widell stark kritik mot regeringen – då man fortfarande inte informerats om vad som kommer gälla för nästkommande säsong.

Om man inte tillåts öppna upp verksamheten 2021 har han väldigt svårt att se att man klarar sig från en konkurs.

– Det är en katastrof om en 138-årig verksamhet ska behöva lägga ner på grund av obeslutsamhet från regeringshåll, säger Widell till DN.

Läs mer: Den här svenska nöjesparken är en av de absolut bästa i hela Europa

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.