Måndag 25 Okt
Stockholm

Detta kan du dömas för om du träffar folk när du är sjuk i corona

Vad händer om du bryter mot smittskyddslagen?
Vad händer om du bryter mot smittskyddslagen?. Foto: Unsplash

Vad händer om du träffar folk – trots att du är smittad med corona? Det ska du såklart inte göra, av flera anledningar. Men det kan faktiskt vara brottsligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Coronapandemin har slagit klorna i Sverige, och regeringen och myndigheter vädjar till befolkningen att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen.

Men det är inte lag på att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring hur man ska bete sig nu i coronatider.

Något man däremot måste följa är smittskyddslagen. Det är ju, precis som namnet avslöjar, en lag.

"Kan göra sig skyldig till brott"

Vad händer om man, trots att man är sjuk i corona, väljer att ta en sväng till affären till exempel?

– I ett sådant läge måste man agera så att andra personer inte riskerar att smittas. Alltså måste den som är smittad av coronaviruset se till att isolera sig och inte röra sig ute i samhället. Om en person som har konstaterats vara smittad av coronaviruset ändå rör sig i samhället genom att till exempel åka i kollektivtrafiken, vistas på arbetsplatsen eller gå och handla på en affär, kan personen göra sig skyldig till brott, säger Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap på Stockholms universitet, till Nyheter24.

Foto: Pavel Koubek/TT

Sex års fängelse

Om den smittade faktiskt smittar någon annan, kan det bli fråga om misshandel. Då riskerar man fängelse i högst två år. Med tanke på att corona är så pass farligt, kan det kanske bli fråga om grov misshandel, då riskerar man ett straff mellan 1,5 års fängelse och sex års fängelse, säger Dennis Martinsson.

Om du är sjuk ska du absolut inte åka kollektivt. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Men att någon skulle kunna dömas för just misshandel i en sådan situation kan vara knepigt. Det är nämligen svårt att bevisa vem som har smittat någon. För att dömas för exempelvis misshandel måste det också finnas uppsåt, alltså att man gjort något med avsikten att skada.

Istället kan man då göra sig skyldig till brottet framkallande av fara för annan.

Krävs inte att du smittar någon

– Att röra sig ute i samhället med coronasymptom är nog tillräckligt för att sådan fara uppstår och det är då oaktsamt att vid misstanke om smitta inte följa de råd och rekommendationer som ges från myndigheter. För det brottet krävs alltså inte att man faktiskt har smittat någon, det räcker med att det finns en fara att man smittar någon. Vid framkallande av fara riskerar man antingen böter eller fängelse upp till två års fängelse, säger Dennis Martinsson.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Nyheter24 har tidigare berättat om en kvinna som gick till jobbet trots att hon bar på coronasmitta. Hon hade testat sig men ännu inte fått provsvaret och under tiden gick till jobbet som vanligt. 

Dennis Martinsson tror att fler liknande fall kan komma att dyka upp.

– Såvitt jag känner till finns det sedan tidigare fall där personer säger att de är smittade med corona och har hostat på till exempel en polis eller en kontrollant i kollektivtrafiken. Då har personerna inte varit smittade med corona. I de fallen har personerna blivit dömda för ofredande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela