Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT - Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB / Henrik Montgomery/TT
Lena Hallengren och Amanda Lind.
2 av 2
Socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP ) håller en digital pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår en tillfällig pandemilag. - Foto: Jessica Gow/TT

Beskedet: Regeringen vill införa tillfällig pandemilag

Regeringen meddelande under en pressträff på onsdagen att man vill införa en tillfällig pandemilag.


Under onsdagen höll socialminister Lena Hallengren och kulturminister Amanda Lind en pressträff. De presenterade då ett förslag på en tillfällig pandemilag på grund av spridningen av coronaviruset.

– Vi kommer nu presentera ett utkast till tillfällig pandemilag, säger Lena Hallengren.

– Utkastet kommer att gå på remiss i dag. Remisstiden är två veckor, till den 23 december. Därefter tar regeringen del av remissinstansernas synpunkter. Partierna bjuds in till samtal.

Hallengren säger att det idag saknas en träffsäker lag som kan användas för att minska trängsel och därmed förhindra smittspridning.

– Smittskyddslagen kan inte användas för att minska trängsel bland friska personer, säger Amanda Lind.

Lind säger att regeringen saknar möjligheter att begränsa trängsel som inte omfattas av ordningslagen.

Det här är tillfälliga pandemilagen

Amanada Lind säger att lagen ska vara förenlig med Sveriges grundlag. Den tillfälliga lagen ska kunna användas i ett allvarligt läge då behöver regeringen kunna besluta om mer långtgående åtgärder, som till exempel nedstänging av butiker.

– Lagen omfattar följande områden: allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det kan vara demonstrationer, gudstjänster, konserter, nattklubbar, julmarknader, mässor, idrottstävlingar, säger Amanda Lind.

Det kan också bli fråga om hårdare restriktioner.

– Regeringen kan bestämma hur många som får samlas på platser som allmänheten har tillgång till. Det handlar om gator, torg och parker, säger Lena Hallengren.

Hon berättar att också att det finns möjlighet att besluta om nedstängning för att förhindra trängsel i till exempel kollektivtrafik och köpcenter. 

Den som inte följer lagen kan få förelägganden, som stängning eller böter.

Tanken är att lagen ska träda i kraft den 15 mars 2021, och gälla i ett år.

Läs mer:

Regeringens mål: Alla vuxna ska vaccineras första halvåret 2021

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.