Två av Malexanders polismördare kan vara ute 2022

- 27/01/2021, 20:44

De tre männen dömdes år 2000 till livstids fängelse för mord på två polismän och ett beväpnat rån. Två av dem kan gå fria redan nästa år.

Tony Byström (tidigare Olsson), 48, Andreas Axelsson, 50 och Jackie Arklöv, 47 dömdes år 2000 till livstids fängelse för ett beväpnat rån och för att ha mördat två polismän i Malexander 1999.

 Tony Olsson

Tony rymde efter fyra år i fängelset med tre andra fångar och var på fri fot i två dagar innan han greps. I fängelset har han hittat kärleken och säger sig vara frälst. Han är gift med en kvinna som han träffade på en kristen stödgrupp. 

Under sin tid bakom bom har han kastat avföring på en vårdare, slipat en smörkniv i syfte att använda den som vapen och åtalats för mordbrand.

Tonys straff ändrades 2019 från livstids fängelse till fängelse i 35 år. Det innebär att han kan vara villkorligt frigiven år 2022 eftersom han då har avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Tony Olsson vid presentationen av Lars Noréns pjäs 7:3 vid Riksteatern i Hallunda. Foto: Gunnar Ask / TT

Andreas Axelsson

Andreas beskrivs i tv-dokumentären "Vägen till Malexander" som en perfektionist med en vilja att underordna sig av en professor i kriminologi och psykolog. 

Han har skött sig under hela tiden bakom lås och bom. Han fick byta anstalt till en med lägsta säkerhetsklassningen och har inte fått någon anmärkning. Han är den av dessa tre som fört minst väsen av sig. 

Hans straff ändrades också från livstids fängelse till 35 års fängelse. Det ändrades under 2020 och betyder då att han också kan vara villkorligt frigiven 2022

Jackie Arklöv

Jackie Arklöv avtjänar sitt livstidsstraff på Storbodaanstalten utanför Stockholm sedan 2016. Innan satt han i fängelset i Borås. Han har erkänt att det var han som sköt de dödliga skotten.

Han har smugglat in porrfilmer och tjuvrökt i fängelset. Han har bara fått lämna Storbodaanstalten för att besöka klostret på Kumlaanstalten. Likt Tony har Jackie också hävdat att han har hittat Gud.

Men han har nekats att få ett tidsbestämt straff eftersom tingsrätten ansåg att det finns en "medelhög" risk att han begår nya brott. " Jackie Arklövs historik av eskalerande och återkommande våldsbenägenhet, hans personlighetssyndrom, nedsatt empatisk förmåga och att han lätt blir aggressiv vid alkoholintag" står i samband med denna bedömning skrivet av chefsåklagaren Sarah Hajslund. 

Jackie är en föredetta nynazist och har varit legosoldat i Bosnien. Foto: Polisen via TT

Så Tony Byström och Andreas Axelsson kan vara fria män redan nästa år medan Jackie Arklöv får stanna bakom lås och bom.

Läs mer:

Polismördaren Jackie Arklöv misshandlad – slogs blodig i fängelset

Malalexandermördare anmäler kriminalvården

Malalexandermördaren i attack mot Kriminalvården