Ingen ökning av skilsmässor 2020 – otippat nog
Under första halvan av 2020 mottog Domstolsverket betydligt fler skilsmässoansökningar än vanligt. Men sen planade siffrorna ut – och relationsexperten Charlotte Sander hjälper oss att förstå varför.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Pandemiåret 2020:s första halva skördade många förhållanden, och antalet skilsmässoansökningar till Domstolsverket ökade.
Men den höga statistiken planade ut sig under hösten, och ny statistik visar att det inte var så många fler som skiljde sig förra året.
Faktum är att man bara mottog 25 fler skilsmässoansökningar än under 2019. I 12 av Sveriges län hade antalet skilsmässor till och med blivit lägre.
Expertens tre förhållandegrupper
Hur kommer det sig att så många par lyckades "hålla i – hålla ut", trots hemmajobb, restriktioner och isolering?
Till vår hjälp att besvara den kluriga frågan har vi relationsexperten Charlotte Sander, som delar in förhållanden i tre kategorier.
– I den första gruppen har vi paret vars relation redan var skör, och där pandemin blev spiken i kistan som gjorde att man inte orkade längre, säger hon till Nyheter24.
I den andra gruppen har vi stadiga par, som troligtvis varit tillsammans under många år:
– De tuffar på precis som vanligt, och tänker att "det här är bara en kris av alla", förklarar Sander.
Slutligen har vi den sista kategorin – som säkert varit med och bidragit till att skilsmässostatistiken sett oväntat "normal" ut, trots icke-normala omständigheter.
– I den tredje gruppen har vi par som känner att pandemin gav dem möjlighet att fördjupa relationen. Man konstaterade att det inte går att träffa så många andra, så då får man fokusera på varandra istället, säger Sander till Nyheter24.
Viktiga råd att tänka på
Tillhör du några av de 31 650 par som ansökte om skilsmässa förra året – eller har du känn att du snart gör det?
I ett pressmeddelande listar Länsförsäkringar sina bästa råd till den som misstänker att man snart kommer befinna sig i en separation.
Inför en känslomässigt tung period kan det vara skönt att ha så mycket praktiskt som möjligt under kontroll.
- Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad?
- Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen.
- Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom. Färre arbetade timmar påverkar både pensionen och karriären, så ta höjd för det.
- Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle behövas en vacker dag. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende just då.
- Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.
Källa: Länsförsäkringar
Läs mer:
Forskning visar: Det här behövs för en lycklig relation