Foto: Google Maps/Expo
Foto: Google Maps/Expo

Yxmannen i Varberg spred högerextremt innehåll på sociala medier

Tidigare under torsdagen gick en man beväpnad med yxa till attack mot elever på en gymnasieskola i Varberg. Kort innan attacken delade han högerextremt och nazistiskt innehåll på sina sociala medier.


Tidigare under torsdagsförmiddagen larmades polis till Peder Skrivare Gymnasium i Varberg.

Detta sedan en man i 25-årsåldern gått till attack med yxa och kniv, och skadat en elev lindrigt. 

– Han har konfronterat två elever i någon form av kafeteria, en av dem blir skadad i handen av gärningsmannen, berättade Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Varberg, tidigare idag.

Efter dådet lämnade personen skolområdet, men lämnade kvar yxan, kniven och sin medhavda hjälm. Han kunde gripas av polis kort därefter, och har därefter delgivits misstanke om brott. 

Peder Skrivares skola. Foto: Google Maps

Motivet är okänt

Under en pressträff berättar polisen att eleven som kom till skada är 17 år gammal, och studerar på skolans introduktionsprogram. 

Något motiv till attacken har man i dagsläget inte kunnat säkerställa – inte heller om gärningsmannen verkar ha varit ute att skada någon särskild person.

– Vi har inte den bilden, så vi kan inte svara på den frågan allt eftersom han inte är hörd, säger Wiss på pressträffen. 

Delade klipp på skolmördaren från Trollhättan

Under eftermiddagen kan tidningen Expo avslöja att nu gripne mannen har delat högerextremt innehåll på sina sociala medier. 

Klockan 08.28 imorse delade den misstänkte gärningsmannen ett klipp som spelades in kort efter skolattacken i Trollhättan 2015. I videoklippet hörs kriminologen Sven Granath diskutera mördaren Anton Lundin Pettersson

Ungefär en timme senare gjordes han en sista delning innan attacken – ett Youtubeklipp med låten ”Goodbye Cruel World” av Pink Floyd.

Bild från den misstänkte mannens Facebook. Foto: Expo

"Våga vara stolt svensk"

Sedan igår har den misstänkte mannens Facebook en helsvart profilbild, och en bakgrundsbild med texten "Våga vara stolt svensk och det är fan inget att skämmas för". 

Under gårdagen delade han ett Youtubeklipp från Nordiska motståndsrörelsen och högerextrema Alternativ för Sverige. I klippet, som är från 2018, ses grupperna diskutera sin politik med publiken under Almedalsveckan i Visby.

Tidigare dömd

Mannen är i dagsläget också misstänkt för att ha anlagt en brand i ett soprum som ligger i närheten av sin bostad. Under eftermiddagens pressträff meddelar polisen att mannen tidigare har dömts för mordbrand 2018. 

Han är inte känd i högerextrema kretsar sedan innan, vad man känner till i dagsläget. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.