Söndag 16 Maj
Stockholm

Kvinnor i yngre medelåldern är bäst bilförare – enligt Sifo

Kvinnor i åldern 35-50 anses vara bäst bilförare, enligt en ny Sifo-undersökning.
Kvinnor i åldern 35-50 anses vara bäst bilförare, enligt en ny Sifo-undersökning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kvinnor som är 35-50 år är bäst på att köra bil – åtminstone enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. Manliga bilförare, som ger sig själva högsta betyg, är dock inte övertygade om kvinnors kompetens i trafiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en färsk Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Kvdbil fick 1028 svenskar i åldrarna 18-79 år uppskatta vilka de tyckte var de bästa bilförarna och hur bra bilförare de själva ansåg sig vara.

De överlägset bästa bilförarna, enligt undersökningen, var kvinnor i åldern 35-50 år – hela 35 procent av de svarande tyckte att denna grupp var allra bäst på att köra bil. 

Foto: Helena Landstedt/TT

– Vad man lägger i begreppet bra bilförare skiljer sig nog. För vissa handlar det om att kunna hantera svåra situationer och för andra att aldrig hamna i dessa, där det senare är betydligt viktigare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.  

Män tveksamma till kvinnornas kompetens

Men i frågan råder det tydliga oenigheter mellan könen. Bland kvinnorna i undersökningen var det 58 procent som tyckte att kvinnor överlag är bättre på att köra bil, medan endast 30 procent av männen tyckte detsamma. 

Samtidigt visar undersökningen att 60 procent av männen ser sig själva som utmärkta bilförare. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela