Fredag 19 Aug
Stockholm

FHM rekommenderar fortsatt paus av Janssens vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt att vaccinet från Janssen ska pausas i Sverige, skriver de i ett pressmeddelande. "Vi tycker det är bättre att rekommendera de vaccin som vården nu är vana vid att använda", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Folkhälsomyndighetens rekommendation att fortsatt pausa vaccinet från Janssen kvarstår. Den tidigare rekommendationen kom den 14 april, i väntan på Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning, efter att flera fall av blodproppar upptäckts bland Janssen-vaccinerade i USA. Läs mer om det här.

EMA konstaterade för tre dagar sedan att det finns en möjlig kopplin mellan blodpropparna och vaccinet, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare.

"Kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna"

I ett pressmeddelande uppger Folkhälsomyndigheten att Janssens vaccin, i likhet med vaccinet från Astra Zeneca, endast ska rekommenderas för personer som är över 65 år. Detta eftersom det främst är yngre personer som drabbats av den ovanliga biverkningen. 

Samtidigt menar myndigheten att vaccinet ändå kan pausas helt och hållet eftersom att en större vaccinleverans från Janssen inte kommer att anlända till Sverige förrän i maj och då väntas de över 65 ha fått andra vaccinsorter redan. 

Anders Tegnell. Foto: Lars Schröder/TT

– Vi tycker det är bättre att rekommendera de vaccin som vården nu är vana vid att använda. Personer över 65 år kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och åsyftar då vaccinen från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.