- Foto: Mark Lennihan/AP/TT

FHM rekommenderar fortsatt paus av Janssens vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt att vaccinet från Janssen ska pausas i Sverige, skriver de i ett pressmeddelande. "Vi tycker det är bättre att rekommendera de vaccin som vården nu är vana vid att använda", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Folkhälsomyndighetens rekommendation att fortsatt pausa vaccinet från Janssen kvarstår. Den tidigare rekommendationen kom den 14 april, i väntan på Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning, efter att flera fall av blodproppar upptäckts bland Janssen-vaccinerade i USA. Läs mer om det här.

EMA konstaterade för tre dagar sedan att det finns en möjlig kopplin mellan blodpropparna och vaccinet, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare.

"Kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna"

I ett pressmeddelande uppger Folkhälsomyndigheten att Janssens vaccin, i likhet med vaccinet från Astra Zeneca, endast ska rekommenderas för personer som är över 65 år. Detta eftersom det främst är yngre personer som drabbats av den ovanliga biverkningen. 

Samtidigt menar myndigheten att vaccinet ändå kan pausas helt och hållet eftersom att en större vaccinleverans från Janssen inte kommer att anlända till Sverige förrän i maj och då väntas de över 65 ha fått andra vaccinsorter redan. 

Anders Tegnell. Foto: Lars Schröder/TT

– Vi tycker det är bättre att rekommendera de vaccin som vården nu är vana vid att använda. Personer över 65 år kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och åsyftar då vaccinen från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.