Personer som utvisats från Sverige vägrar covid-test – och undgår utvisning tills vidare.
Personer som utvisats från Sverige vägrar covid-test – och undgår utvisning tills vidare. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Vägrar coronatest – för att undgå utvisning

Flera gånger i veckan vägrar personer, som ska tvångsutvisas från Sverige, att ta det obligatoriska covid-test som krävs för att deras mottagarländer ska ta emot dem. Därmed undgår de utvisning tills vidare och blir fortsatt kvar i svenskt förvar.


De som ska tvångsutvisas från Sverige ska, innan utvisningen kan verkställas, ta ett covid-test för att kunna bli insläppta i de länder som de utvisas till. Men kravet på ett negativt pcr-test har gjort att flera personer lyckats undgå utvisning – genom att helt enkelt vägra att ta testet.

- Svensk lag säger att vi med tvång inte kan ta proverna, så vi kan inte komma runt det, säger Mikael Holmgren, tillförordnad chef på gränspolissektionen i region Väst, till P4 Göteborg

Vidare uppger Holmgren att det enda sättet att komma vidare i sådana ärenden är genom att lyckas övertala den utvisade, genom förhandling med mottagarlandet eller om det obligatoriska, negativa, testet slopas. 

Tills vidare tas de personer som vägrar testet tillbaka till Migrationsverkets förvar. 

/
Senaste nytt

Bil i vattnet i Malmö – befarad drunkning

Trump – nu åter med munkavle

USA:s expresident Donald Trump har åter belagts med munkavle.

Här är bolagen på konsumenters skamlista

Klarna och Telenor finns bland de sju företag som har fått flest klagomål under året. Det visar konsumenttidningen Råd och Röns skamlista.

Två miljoner hemlösa på Afrikas horn

Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem på Afrikas horn, och då främst i Somalia, på grund av de ihållande regnvädren och allvarliga översvämningarna. Uppgifterna om hur många som drabbats i Somalia, Kenya och Etiopien kommer från nyhetsbyrån AFP som sammanställt och beräknat uppgifter från FN och från ländernas myndigheter.

Spanska ord rör upp känslor i Israel

Israel har på nytt reagerat på spanska uttalanden om kriget i Gaza, och har nu har kallat hem sin ambassadör i Spanien.

Unik upptäckt: Sex planeter i rytmisk dans

Astronomer har upptäckt sex planeter som i en rytmisk dans kretsar runt en stjärna 100 ljusår från jorden, rapporterar CNN. Det sällsynta fyndet kan ge ledtrådar till hur vårt solsystem bildades.