Torsdag 11 Aug
Stockholm

Vägrar coronatest – för att undgå utvisning

Personer som utvisats från Sverige vägrar covid-test – och undgår utvisning tills vidare.
Personer som utvisats från Sverige vägrar covid-test – och undgår utvisning tills vidare. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Flera gånger i veckan vägrar personer, som ska tvångsutvisas från Sverige, att ta det obligatoriska covid-test som krävs för att deras mottagarländer ska ta emot dem. Därmed undgår de utvisning tills vidare och blir fortsatt kvar i svenskt förvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De som ska tvångsutvisas från Sverige ska, innan utvisningen kan verkställas, ta ett covid-test för att kunna bli insläppta i de länder som de utvisas till. Men kravet på ett negativt pcr-test har gjort att flera personer lyckats undgå utvisning – genom att helt enkelt vägra att ta testet.

- Svensk lag säger att vi med tvång inte kan ta proverna, så vi kan inte komma runt det, säger Mikael Holmgren, tillförordnad chef på gränspolissektionen i region Väst, till P4 Göteborg

Vidare uppger Holmgren att det enda sättet att komma vidare i sådana ärenden är genom att lyckas övertala den utvisade, genom förhandling med mottagarlandet eller om det obligatoriska, negativa, testet slopas. 

Tills vidare tas de personer som vägrar testet tillbaka till Migrationsverkets förvar. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.