Ubåt av Gotlandsklass i Stockholms skärgård
Ubåten är av Gotlandsklass och cirkulerade utanför Muskö i flera timmar. - Foto: Nyheter24

Såg du också en ubåt i Stockholms skärgård i helgen?

I Stockholms skärgård mellan Muskö och Oxnö cirkulerade en ubåt under flera timmar. Nyheter24 var på plats och fångade allt på film.


Juni månads fina väder lockar många ut till Stockholms skärgård för svalkande bad i hettan. En lugn och rofylld plats för stockholmare som vill bada, sola och vila upp sig för kommande arbetsvecka eller bara njuta av semestern. 

För de som tog sig till Oxnös klippbad söndagen den 20 juni blev det en dag som fler kanske kommer minnas lite längre. Mellan Oxnö klippbad och Muskö dök det nämligen upp en ubåt i vattnet. Nyheter24 var på plats och lyckades fånga den på film. En film du kan se i videospelaren här ovan.

Ubåtsjakten 2014

Skulle vi få en ny ubåtsjakt likt 2014 då flera mediehus deltog i jakten och där ett medie till och med skickade upp en helikopter i luften med en reporter och kameran. 

Många kanske tänkte och skämtade då om att "Ryssen är här". Det visade sig senare att den "bekräftade ubåten" inte var någon ubåt utan en ljudsignal till SMHI:s havsboj i Östersjön, något som Svenska Dagbladet kunde avslöja fem år senare 2019. 

När bojen skulle bärgas mitt under ubåtsjakten skickades nämligen en kodad signal för att få upp SMHI:s havsboj till ytan. En svensk ubåt i området tolkade då av misstag ljudet som en kränkande ubåt. Det var inte Ryssland den gången heller.

Vad gör jag om jag ser en ubåt?

Vi var många badare som regerade på ubåten när vi låg på Oxnös klippbad. Visst är det en ubåt vi ser? Vilken typ av ubåt rör det sig om? Nyheter24 kontaktade därför försvarsmaken som sedan kopplade oss vidare till Marinen där vi fick prata med Rebecca Landberg som är kommunikationschef.

– Ja, det är en ubåt av Gotlandsklass, och den rör sig i ett marint övningsområde, säger Landberg till Nyheter24. 

Jag förstår att du inte kan säga vad ubåten gjorde utanför Muskö men vad gör ubåtarna generellt?

– Sjöövervakning och underrättelseinhämtning i fredstid.

Ubåt utanför Muskö örlogsbas

Ubåten cirkulerade i flera timmar i vattnet mellan Oxnö klippbad och Muskö. På Muskö finns det nämligen en örlogsbas som är en militäranläggning i Haninge kommun. Anläggningen stod klar 1969 och är strategisk bas för svenska marinen. 2018 rapporterade flera medier om att personalstyrkan utökades med 200 personer och basen blev återigen navet för den svenska marinen. 

Senast det blev stora rubriker kring Muskö var i samband med att en skyddsvakt under sin nattrond vid midnatt den 2 december 2018 upptäckte två personer inne på området. Skyddsvakten ska då ha skrikit att han har ett vapen, men det är inte förrän vakten avlossar fyra skott som personerna slutar springa och kan gripas på plats. 

Två män filmade och fotade inne på Musköbasen

De två männen visar sig vara från Storbritannien och Belgien. Båda är strax över 30 år och det var inte heller första gången de två var inne på området. Utredningen visade att de även var inne på Musköbasen natten innan – mellan 30 november och 1 december. 

Efter en genomgång av de två personernas kameror, datorer, hårddiskar och minneskort visade det sig att männen tagit 88 fotografier och 78 filmer den första natten. Den andra natten när skyddsvakten upptäckte de ska de ha tagit 54 videofilmer och 20 fotografier. 

"Underjordisk militärinstallation i James Bond-stil"

De två männen åtalades för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt. De två männen förklarade sina handlingar med att de var intresserade av urban exploration vilket betyder att man tar sig in i stängda eller övergivna miljöer. Ofta dokumenteras även besöken.  En av de två männen har till och med jämfört Muskö med en underjordisk militärinstallation i James Bond-stil.

Att beträda ett militärt skyddsområde som Muskö är givetvis ingen bra idé. Om en privatpersoner bryter mot Försvarsmaktens skyltar kan det ge dyra böter.  I april tidigare i år dömdes en man från Stockholm till 45 000 kronor i böter för en kisspaus på militärens område i Karlskrona.

Kisspaus på militärområdet kostade 76 200 kronor

Händelsen utspelade sig förra sommaren då hans två barn blivit kissnödiga och mannen bestämt sig för att för att lägga till vid den militära anläggningen Kungsholms fort. 

Detta trots att det fanns hela tolv gula förbudsskyltar vid hamninloppet. Mannen hade även en bekant med sig som dömdes till 31 200 kronor i böter. Totalt kostade kisspausen 76 200 kronor.

Det ubåtarna gör ska inte synas

Landberg säger vidare att Ubåtsflottiljen inte pratar djupgående om vad de gör, för deras uppgift är att arbeta i det dolda. Det ubåtarna gör ska inte synas helt enkelt. 

Som om det inte var nog med ubåten så dök det även upp en robotbåt utanför Muskö under söndagseftermiddagen. I videospelaren ser det ut som ett stort fartyg som kommer i hög hastighet. Vad var det för fartyg? Och vad gjorde den där?

– Det är inget örlogsfartyg, utan är en robotbåt som tillhör veteranflottiljen, säger Landberg till Nyheter24.

Det var alltså inte Ryssland den här gången heller. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.