Söndag 1 Aug
Stockholm

Hovrätten skärper straffet mot Esmeraldas biologiska mamma

Esmeralda blev tre år gammal.
Esmeralda blev tre år gammal. Foto: Privat

3-åriga Esmeraldas biologiska mamma döms till åtta års fängelse. Därmed skärper hovrätten tingsrättens straff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I januari hittades treåriga Esmeralda död i sina biologiska föräldrars hem i Norrköping, bara tio månader efter att de fått tillbaka vårdnaden om henne.

Flicka, som kom att kallas ”Lilla hjärtat” i media, hade innan dess varit omhändertagen sedan av myndigheterna sedan födseln. 

Varit död i ett dygn

När Esmeralda hittades i lägenheten tros hon, enligt domen, ha varit död i mellan två och 15 timmar. Rättsläkare har slagit fast att hon dog av en huvudskada i kombination med de fyra narkotiska preparaten hon fått i sig. 

I tingsrätten dömdes flickans biologiska mamma till  till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, samt för narkotikabrott.

Fostermamman Melinda Jacobs. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtta år för dråp

Både mamman och åklagaren överklagade domen – och på måndagen meddelades den. 

Hovrätten skärper straffet och dömer mamman till åtta års fängelse för dråp. Hon döms inte för att ha orsakat Esmeraldas död, utan för att inte ha sett till att treåringen fick vård. 

"Av bevisningen framgår att modern visste om att dottern hade skadat sig så illa att hon riskerade att avlida. Trots detta fick flickan inte sjukvård utan avled i hemmet...", skriver Göta hovrätt och fortsätter:

"Åklagaren har nämligen bevisat att modern när händelsen utspelade sig var likgiltig inför att dottern skulle avlida till följd av att hon inte såg till att flickan fick vård."

Åklagare Helene Gestrin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Pappan dog i häktet

Esmeraldas två bröder får även högra skadestånd i hovrätten än tingsrätten.

Pappan dog under oklara omständigheter i häktet, kort efter att ”Lilla hjärtat dött. Därför har mamman åtalats ensam.

Kommentera
Kopiera länk
Dela