Stockholm

Experten svarar på ryktet: Ger Pfizers vaccin större bröst?

Läkemedelsverket svarar på ryktet som gör gällande att Pfizers vaccin skulle ge större bröst.
Läkemedelsverket svarar på ryktet som gör gällande att Pfizers vaccin skulle ge större bröst. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels och Johan Nilsson/TT

Just nu florerar ett rykte på sociala medier som gör gällande att Pfizers vaccin mot covid-19 skulle ge större bröst. Men Läkemedelsverket tillbakavisar uppgifterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste tiden har ett rykte om Pfizers vaccin mot covid-19, Comirnaty, cirkulerat inom Facebook-grupper såväl som på appen TikTok. 

Där påstår kvinnor, som blivit vaccinerade, att de ska ha fått större bröst efter vaccineringen. 

Pfizer-vaccinet ger inte större bröst

Men enligt Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, stämmer inte ryktet.

– Det är ingenting som jag hört någonting om och ingenting jag sett någon form av vetenskapliga belägg för att det stämmer, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– En sökning i vår nationella databas visar heller inga inrapporterade fall av förstorade bröst efter vaccination med Comirnaty.

Kan röra sig om svullna lymfkörtlar

Att brösten upplevs som större kan dock ha en logisk förklaring.

– Det har ju inte gjorts några vetenskapliga studier på det här så det här är bara anekdotiska påståenden. Men av det man vet kring vad som kan hända efter att man tagit vaccin är att lymfkörtlarna kan svullna upp lite, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till SVT Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.