Varför uppstår algblomning, förekommer det i sjöar och går det att bada trots algblomningen?
Varför uppstår algblomning, förekommer det i sjöar och går det att bada trots algblomningen? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Kustbevakningen/TT

SMHI svarar: Här är allt du behöver veta om algblomning

Algblomningen återkommer år efter år i svenska badvatten och lämnar badsugna semesterfirare besvikna. Men varför uppstår egentligen algblomning, förekommer det även i sjöar och kan man bada trots den grumliga sörjan på vattenytan?


Hade du tänkt ta dig ett dopp i plurret, men så var vattenytan täckt av en grumlig sörja? Då är det förmodligen algblomning.

Nyheter24 har pratat med Markus Lindh, marinbiolog vid SMHI, för att reda ut alla frågetecken kring just algblomningen och hur man ska förhålla sig till den. 

Vad är orsaken bakom algblomning?

Enligt Lindh är algblomning egentligen ingenting som i sig är relaterat till sommaren – även om det är då flest människor blir uppmärksamma på det.

– Algblomning är helt normalt. Det finns året runt egentligen, men i olika arter. Men det är vid vissa tillfällen, med särskilt gynnsamma förhållanden, som några arter växer till sig extra mycket.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Att olika typer av algblomning uppstår har, med andra ord, mycket att göra med väderlek.

– Nu på sommaren har vi framförallt en blomning som består av cyanobakterier eftersom de trivs i dessa varma och soliga förhållanden, säger Lindh.

Varför är cyanobakterier ett problem i just Östersjön?

Att just Östersjön med regelbundenhet blir hem till stora mängder cyanobakterier har att göra med innehållet i vattnet.

– I Östersjön finns det väldigt mycket näring som gör att bakterierna trivs, säger Lindh och förklarar vidare att mängden fosfor i vattnet är gynnsamt för just cyanobakteriernas tillväxt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Under sommarmånaderna är kvävet i Östersjön mer uttömt, men det är inget problem för denna typ av blomning.

– Cyanobakterierna är väldigt listiga på så vis att de, när det inte finns mycket kväve i vattenmassan där de förökar sig, kan ta upp kväve från atmosfären istället, förklarar Lindh. 

Kan det bli algblomning i sjöar?

Hur är det då med sjöar, kan algblomning uppstå även där? Det korta svaret är: ja. 

– Det finns flera olika arter av cyanobakterier och vissa av dem förekommer i sjöar, säger Lindh.

Kan man bada när det är algblomning?

Hur lockande det än må vara under sommarens varmaste dagar att trotsa algblomningen och ta sig ett dopp i plurret ändå, så är det något som man avråder från på SMHI. 

– Ser man att det är en blomning, då ska man ta det säkra före det osäkra och låta bli att bada. Det går nämligen inte att avgöra med blotta ögat om de är giftiga eller inte, säger Lindh och fortsätter:

Foto: Johan Nilsson/TT

– Är det rabarbersoppa-liknande sörja på ytan, då ska man inte bada. Om man undrar om det är giftigt eller inte, då kan man kontakta informationscentralen hos sin lokala länsstyrelse.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!