Här är allt du behöver veta om Bensinupproret 2.0.
Här är allt du behöver veta om Bensinupproret 2.0. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Allt du vill veta om Bensinupproret 2.0

Är du en av de personer som hört talas om Bensinupproret 2.0, men som inte riktigt känner att du vet vad det är för något? Nyheter24 råder bot på alla oklarheter och reder ut hur initiativet uppstod – och vad de har för målsättning.


Vad är Bensinupproret?

Bensinupproret är en så kallad gräsrotsrörelse och Facebookgrupp, med över 550 000 medlemmar, som enligt dem själva arbetar för att uppnå "rättvisa bränsleskatter". 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta fram tills det att alla människor i samhället ges möjlighet att använda hållbara drivmedel till en kostnad som också tillåter människor att bo där de vill, samtidigt som de också kan göra ett mindre klimatavtryck. 

Vem startade Bensinupproret?

Janne Berglund, hemmahörande i Borås, startade Facebookgruppen Bensinupproret under våren 2019 när han en dag fick nog av de höga priserna på bensin. 

Bensinpriset är ju ett problem för dem som måste ha sin bil för att åka fram och tillbaka till jobbet till exempel. I deras privata budget blir det stora hål, har Berglund tidigare sagt till SVT

Vilka driver Bensinupproret 2.0 idag?

Numera är det Peder Blohm Bokenhielm, Angelina Blohm Bokenhielm och Hans Albertsson som, tillsammans med administratörer och moderatorer, leder Bensinupproret 2.0. 

Peder Blohm Bokenhielm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Benämningen "2.0" kom efter att dessa startade föreningen "Uppror", vilken tar emot donationer och avgifter från de som är engagerade medlemmar.

Vad har man för krav inom Bensinupproret?

Bensinupproret 2.0 har fem grundläggande krav som de genom sin rörelse vill uppnå, vilka de uppger på sin hemsida:

1. Att sätta permanent stopp för den automatiska uppräkningen mot KPI (Konsument pris index), samt överindexering på 2 % mot BNP, vilket inträffar varje årsskifte. Detta gäller drivmedel såväl som el.

2. Att sänka energiskatten med 50 % fördelat på tre år med minst 10 % varje år. Detta gäller drivmedel såväl som el.

3. Att årligen justera skatten efter den ökade andelen biodrivmedel som krävs av reduktionsplikten. 

4. Att det rådande systemet för reseavdrag ska bibehållas, men att milersättningen på 18,50 kronor ska räknas upp med KPI årligen. 

5. Att Sverige ska satsa mer på inhemsk bio-drivsmedelsindustri. Detta för att bli ledande i världen när det gäller fossilfria drivmedel. 

Är Bensinupproret en politisk rörelse?

Bensinupproret 2.0 är en folkrörelse som, enligt dem själva, är partipolitiskt obunden. 

"Vi kan, och ska, föra samtal med alla politiska partier/föreningar utan att ställa oss på någons sida, och vi arbetar med opinionsbildning tillsammans med föreningen Uppror där vi bland annat träffar politiker", skriver de på hemsidan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!