Med hjälp av överläkaren och forskaren Kristina Olsson reder Nyheter24 ut allt du behöver veta om sjukdomen Babesios.
Med hjälp av överläkaren och forskaren Kristina Olsson reder Nyheter24 ut allt du behöver veta om sjukdomen Babesios. - Foto: Erlend Aas/NTB/TT och Christine Olsson/TT

Okända fästingsmittan du ska passa dig för: "I värsta fall kan man dö"

Sommar och värme innebär mycket tid ute i naturen – och därmed även fästingar. Nyheter24 har pratat med överläkaren och forskaren Kristina Persson om den hittills relativt okända sjukdomen Babesios, vilken sprids av de blodsugande insekterna.


De flesta känner vid det här laget till den fästingburna bakterieinfektionen Borrelia, men färre känner till sjukdomen Babesios. 

Nyheter24 har pratat med överläkaren och universitetslektorn Kristina Persson, som forskar på åkomman vid Lunds universitet, för att reda ut allt du behöver veta om den fästingburna sjukdomen.

Vad är Babesios och hur får man sjukdomen?

Sjukdomen Babesios sprids av blodsugande fästingar och orsakas av en parasit som kallas Babesia. 

Foto: Dr. Mae Malvin/CDC/Gado Images/Stella Pictures

– Den finns inuti röda blodkroppar i blodet hos oss människor, men även hos till exempel kor och rådjur. Parasiten förökar sig inuti blodkropparna, som går sönder när parasiterna har ätit upp vad de behöver, förklarar Persson. 

Hur vanligt är det att drabbas av Babesios?

Man har, enligt Persson, tidigare underskattat förekomsten av Babebios bland människor. 

– Vi har gjort en studie i Skåne som visade att nästan en femtedel av de som haft Borrelia också haft Babesios. Så det är vanligare än vad man tidigare har trott. 

Vilka symtom får man av Babesios?

Symtomen för sjukdomen varierar.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Hos de som är friska i övrigt kan man få allt från nästan inga symtom alls till influensaliknande feber med mörk eller rödaktig urin. Blodbrist är också vanligt, säger Persson och fortsätter:

– Men det finns också de som kan få en mer allvarlig sjukdom.

Hur farligt är det att få Babesios?

Enligt Persson är det vissa grupper som drabbas särskilt hårt av sjukdomen – som faktiskt kan vara dödlig.

– I värsta fall kan man dö av Babesios. De som har störst risk att bli allvarligt sjuka är de som har dåligt immunförsvar, är äldre eller saknar mjälte, säger hon och betonar att det finns behandling mot åkomman.

Kan man undvika Babesios på något sätt?

Hur ska man då göra för att inte insjukna i Babesios? Jo, Persson menar att det allra bästa sättet att undvika sjukdomen på är att helt enkelt använda täckande kläder och därmed undgå fästingbett.

Foto: Erlend Aas/NTB/TT

För den som redan blivit biten av en fästing kommer Persson med lugnande besked:

– Ofta överförs inte sjukdomen förrän ett par timmar efter att fästingen har bitit sig fast. Så det är lönt att kolla sig själv när man kommit hem efter att ha varit ute i skog och mark, för att se om det finns någon fästing på kroppen och i så fall ta bort den så snart som möjligt. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!