Nyheter24 sammanfattar Allra-fallet.
Nyheter24 sammanfattar Allra-fallet. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Pontus Lundahl/TT.

Vd:n döms till sex års fängelse – det här är Allra-fallet

På torsdagen dömdes pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger till sex års fängelse för bland annat mutbrott. Tre andra inblandade män har också dömts till fängelse. Nyheter24 sammanfattar vad fallet handlar om.


På torsdagen meddelade Svea hovrätt att pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger döms till 6 års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshetsbrott. Han efterlystes kort därpå men kunde på fredagen gripas. Nyheter24 summerar vad det omtalade fallet handlar om. 

Vad handlar Allra-fallet om? 

2008 grundades fondbolaget Svensk fondservice och 2013 bytte bolaget namn till Allra. 

I maj 2012 gjorde Allra en värdepappersaffär via mäklarfirman Oak Capital. Allra investerade 430 miljoner kronor och gav då 170 miljoner kronor i provision till Oak Capital. Åklagaren menar att affären var betydligt dyrare än nödvändigt och att det var en muta, då miljonbelopp ska ha betalats ut till de inblandade.

Detta var, enligt åklagaren, olagligt då pengarna användes på ett sätt som missgynnade pensionsspararna och istället gynnade Allra-topparna. Åklagaren menar att svenska pensionssparare har blivit bestulna på 137 miljoner kronor i affären.

Allra-topparna levde under tiden lyxliv. Bland annat ägde Allras vd Alexander Ernstberger Sveriges dyraste villa, för 50 miljoner kronor, 2016.

Allras vd Alexander Ernstberger. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT.

Vem tog Allra till domstol? 

Det var Ekobrottsmyndigheten och Pensionsmyndigheten som tog Allra till domstol. 

Fyra män åtalades i oktober 2018 för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt givande och tagande av muta. En av dessa är vd:n Alexander Ernstberger, som är den mest omtalade av de inblandade. 

Överklagade domen 

De fyra åtalade männen nekade alla till brott och friades i tingsrätten i januari 2020. Då överklagades domen till Svea hovrätt.

Bildkälla: Pontus Lundahl/TT.

Döms till fängelse

På torsdagen den 22 juli kom domen – Alexander Ernstberger döms till sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshetsbrott. Han är dessutom förbjuden att skapa företag under de kommande 10 åren. 

Medgrundaren David Persson Rothman döms till fem års fängelse för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott.

De två andra inblandade männen döms också till fängelse. 

Alexander Ernstberger jagad av polis

Några timmar efter domen gick polisen ut med en efterlysning av Alexander Ernstberger och ytterligare två av de dömda männen. 

Tidningen Expressen kom under torsdagen i kontakt med Ernstberger, som berättade att han var på semester med familjen men var påväg tillbaka till Stockholm. På fredagen kunde han, och de två andra, gripas och befinner sig nu i häktet. Samtliga överlämnade sig själva till polisen. 

– Det är ett helt chockerande beslut, säger Ernstberger om domen till TV4 Nyheterna

Allras grundare Alexander Ernstberger på väg in till hovrätten. Bildkälla: Sofia Ekström/SvD/TT.

Köpte sportbil dagar innan domen

På torsdagen kunde Aftonbladet avslöja att Alexander Ernstberger hade köpt en silverfärgad Porsche 911 Targa 4S bara några dagar innan domen. Den ska ha kostat runt en miljon kronor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.