Stockholm

Bröderna som pekades ut i Kevin-fallet vill ha ersättning

2018 friades bröderna Robin och Christian från alla misstankar för Kevin mordet.
2018 friades bröderna Robin och Christian från alla misstankar för Kevin mordet. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Noella Johansson/TT.

För över 20 år sedan pekades bröderna Robin, 5, och Christian, 7, ut som skyldiga till fyraårige Kevins död. 2018 friades de från alla misstankar, men nekades skadestånd. Nu ber de regeringen om nåd.


Läs mer

Det var den 16 augusti 1998 som fyra årige Kevin hittades död vid vattnet i Kyrkviken i närheten av Arvika. Fallet fick stor uppmärksamhet och polisen inledde en utredning. 

Två pojkar, Robin Dahlén, 5, och Christian Karlsson, 7, pekades ut som skyldiga för Kevins död. Åren efter levde bröderna begränsade liv med skyddade identiteter. 

Men nästan 20 år senare, 2017, bestämde sig Dokument inifrån för att göra en stor granskning och dokumentär av fallet. Man kom bland annat fram till att det fanns brister i utredningen och det beslutades att förundersökningen skulle återupptas. 

Bröderna friades

Efter den nya förundersökningen friades både Robin och Christian, som nu är vuxna, från misstankarna. Bröderna begärde då skadestånd på tio miljoner kronor var, då deras liv påverkats negativt av det felaktige utpekandet. 

Bröderna nekades skadestånd, då Justitiekanslern pekade på att preskriptionstiden gått ut. Men nu väljer bröderna att ta nästa steg och ber regeringen om nåd, något som kallas för ex gratia-ersättning. 

– Det känns som att det är sista milstolpen, sen kan man börja leva som vanligt och försöka fokusera på framtiden. Förhoppningsvis går det bra, säger Christian Karlsson till SVT Nyheter.

"Oerhört lidande"

Christian Karlssons ombud Alparslan Tügel förklarar för Ekot att både polisutredningen som skedde när bröderna var barn, samt det felaktiga utpekandet kommer att påverka dem i resten av deras liv. 

– De har ju lidit oerhört av detta och det vi vill nu är att regeringen ska kompensera dem för statens felaktiga agerande, säger han till Ekot

Han förklarar även att preskriptionstiden redan hade gått ut när bröderna fick reda på att de var felaktigt utpekade. De hade med andra ord inte möjlighet att begära skadestånd förens 20 år efter händelsen. 

"Pengarna kan inte ge tillbaka 20 år"

Christian Karlsson förklarar in en intervju med SVT att han både lidit mentalt och ekonomiskt av det som skett. Efter att han friades från misstankarna 2018 "kom allt ikapp honom" vilket ledde till att han blev sjukskriven i ett och ett halvt år. 

– Pengarna kan ju inte ge tillbaka 20 år. Det är mest symboliskt för att vi ska se att nån står till svars och tar ansvar, säger han och fortsätter: 

– Vi har ju fått lida för något, då vill vi ha något tillbaka. 

2018 friades bröderna från alla misstankar. Bildkälla: Noella Johansson/TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.