Tisdag 28 Sep
Stockholm

Då kommer svenskar erbjudas en tredje vaccindos mot covid

Svenskar erbjuds tredje vaccindos 2022.
Svenskar erbjuds tredje vaccindos 2022. Foto: Johan Nilsson/TT.

Svenska befolkningen kommer förmodligen erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 nästa år. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att majoriteten av den svenska befolkningen kommer erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 nästa år. 

Redan till hösten kan även riskgrupper erbjudas en tredje spruta. Det gäller framförallt äldre som bor på särskilda boenden, personer äldre än 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fyra steg i vaccinationsarbetet  

Folkhälsomyndigheten skriver att den första vaccineringen av den vuxna befolkningen (dos ett och två) kommer vara klar under hösten 2021. Då kommer även 16-17 åringar erbjudas samt de vuxna som ännu inte vaccinerat sig erbjudas vaccin. 

Vaccinationsarbetet i Sveriges görs i fyra steg. Det första steget har handlat om att massvaccinera hela den vuxna befolkingen och steg två går ut på att nå ut till grupper med låg vaccinationsgrad samt eventuellt ge påfyllnadsdoser till riskgrupper. 

Steg tre är att eventuellt ge övriga grupper en påfyllnadsdos – vilket då alltså kan bli aktuellt 2022. 

Tillgången till vaccin ser positiv ut i flera år framöver, skriver Folkhälsomyndigheten

Kommentera
Kopiera länk
Dela