Ali Mirazimi är virolog på Karolinska institutet.
Ali Mirazimi är virolog på Karolinska institutet. - Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

Ny studie: Det här vaccinet skyddar bäst mot deltavarianten

Det är stora skillnader i covidvaccinets effektivitet mot deltaviruset.
Enligt en ny amerikansk studie ger Moderna ett 76 procentigt skydd, medan motsvarande siffra för Pfizer bara är 42.


Över 50 000 personer har deltagit i två studier gjorda på Mayo Clinic i USA där det undersökts hur bra Moderna och Pfizer – de två mRNA-vaccinen – skyddar mot deltavarianten av covid-19. 

Båda vaccinen ger ett bra skydd – ungefär 90 procent – mot allvarlig sjukdom, men resultatet visar stora skillnader i effektivitet mot mildare infektion.

Moderna bättre

Moderna ger ett skydd på 76 procent efter två doser, jämfört med Pfizers 42.

– Båda ger ett väldigt starkt skydd mot sjukhusvård. Men om man ser på symtom och en infektion där man inte behöver sjukhusvård visar studierna att skyddet mot att smittas är ungefär dubbelt så högt med Moderna, säger Ali Mirazimi, professor klinisk virologi Karolinska institutet, till TV4.

Studien är bara preliminär, och ska granskas ytterligare innan det kommer nya rekommendationer. 

Enligt Mirazimi kan en förklaring till Modernas bättre skydd vara att det aktiva ämnet i vaccinen finns det två, tre gånger mer i Moderna jämfört med Pfizer. 

Vaccinering Zinkensdamm i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Tredje dos aktuellt

Studien kan innebära att det kan bli aktuellt för alla att ta en tredje dos med Moderna – oavsett vilket vaccin man tagit de två första doserna.

– Man vet för lite för att börja vaccinera alla med en tredje dos, tycker jag. Vi kanske i första hand kommer att vaccinera de sköraste äldsta och de med bakomliggande sjukdomar under sena hösten med en tredje dos, och senare under nästa år kanske en större grupp, alltså de som kan drabbas allvarligt av covid-19, säger Mirazimi till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!