Nyheter24 har pratat med MSB om hur man ska agera vid översvämning.
Nyheter24 har pratat med MSB om hur man ska agera vid översvämning. - Foto: Adam Ihse/TT och Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Så skyddar du dig vid en översvämning – och detta ska du undvika

Extremväder i form av skyfall och översvämningar blir allt vanligare. Men hur kan man egentligen förbereda sig inför en översvämning, och hur ska man agera om vattnet väl börjar forsa in i bostaden? Nyheter24 frågade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Med klimatförändringarna följer också extrema väderomslag såsom skyfall och inte sällan leder dessa till så pass höga vattennivåer att översvämningar inträffar.

Med hjälp av Barbro Näslund Landenmark, expert på naturolyckor vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), reder Nyheter24 ut vilka förebyggande åtgärder man som privatperson kan ta och hur man ska agera när översvämningen väl slår till.

MSB: "Lyssna på varningarna"

Den första rekommendationen som Näslund Landenmark kommer med är att vara uppmärksam på den information som myndigheter förmedlar, för att överhuvudtaget kunna vidta förebyggande åtgärder i god tid.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

– Håll koll på väderprognoserna och lyssna på varningarna. Lyssna på de meddelanden som myndigheterna sänder ut, säger hon. 

Vilka förebyggande åtgärder kan man ta?

Ett generellt råd från MSB är att se över vad man förvarar i sin källare, där översvämningarna ofta inträffar.

– Man bör ju inte förvara sådant som är värdefullt i källaren och man ska tänka över vilka tekniska eller elektroniska system och apparater man har där, säger Näslund Landenmark. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns också en rad konkreta åtgärder som man kan vidta i förebyggande syfte om man vet att översvämningar är att vänta:

  • Se till att källarfönster är så täta som möjligt.
  • Täpp igen ventiler som är placerade i nivå med marken.
  • Täpp igen golvbrunnar med sandsäckar eller dylikt och se över backventiler finns installerade.
  • Skapa en tillfällig barriär med exempelvis sandsäckar.
  • Se till att ha en mobiltelefon som är fulladdad.

Vad ska man göra vid en översvämning?

Om man inte hunnit vidta några förebyggande åtgärder och vatten börjar tränga in i bostaden ska man i första hand stänga av strömmen i hela huset. Detta eftersom kombinationen av vatten och el kan vara livsfarligt. 

I de fall då vattennivåerna stigit rejält bör du stanna på en högt belägen plats där du kan få hjälp av räddningspersonal för att sättas i säkerhet.

Foto: Anders Andersson/TT

Ifall översvämningen är mer lindrig kan du börja pumpa ut vatten – men här höjer Näslund Landenmark ett varningens finger. 

Tänk på detta innan du pumpar ut vattnet

När man pumpar ut vatten ur exempelvis en källare är det viktigt att säkerställa att det finns en balans i det tryck som finns på insidan och utsidan av källaren. 

– Det har hänt att källare annars har imploderat och mer eller mindre rasat ihop, säger Näslund Landenmark.

Foto: Johan Nilsson/TT

Man ska med andra ord undvika att pumpa ut stora mängder vatten om man är osäker på om väggarna till källaren klarar av trycket från vattnet utanför bostaden när källaren väl är tömd. 

I sådana fall uppmanar MSB till att man tar kontakt med en byggnadskonstruktör alternativt en geotekniker som kan inspektera konstruktionen. 

/
MSB
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!