Tisdag 26 Okt
Stockholm

Ny undersökning: Så många vill införa covidpass i Sverige

6 av 10 svenskar skulle vilja införa covidpass på restauranger och muséer.
6 av 10 svenskar skulle vilja införa covidpass på restauranger och muséer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krav på vaccinering, så kallade covidpass, vid exempelvis restauranger och muséer har blivit allt vanligare runtom i världen. Nu visar en ny Sifo-undersökning, beställd av TV4, att sex av tio svenskar skulle vilja införa covidpass även i Sverige.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I många länder runtom i världen, däribland i Frankrike och Italien, krävs numera covidpass för att obehindrat kunna få komma in på exempelvis restauranger och köpcentrum. 

Passen, som styrker att du vaccinerat dig mot covid-19, har varit en åtgärd för att minska smittspridningen i länderna. Samtidigt har covidpassen kritiserats hårt av vissa medborgare som menar att man då diskriminerar de som valt att inte vaccinera sig.

Men en ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av TV4 och besvarad av 1053 personer, visar att de flesta svenskar har en positiv inställning till obligatoriska covidpass.

Sex av tio svenskar positiva till covidpass

Mer specifikt är det hela 59 procent, alltså sex av tio svenskar, som tycker att man borde införa covidpass på restauranger och muséer i Sverige. Detta medan 23 procent uppger att man inte bör införa covidpass, 

Bland de svarande uppgav 18 procent att de inte visste om det var en bra idé.

Yngre är minst positiva till passen

De som var minst positiva gentemot ett införande av covidpass var personer i åldrarna 16-34. Där uppgav hälften att de tyckte att passen vore bra. 

Mest positiva var svaranden i åldrarna 56-79 år. Av dessa uppgav 69 procent att de vill införa krav på covidpass.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela