Stockholm

Kannibalen Lennart Persson: Högg ihjäl och åt sina fostersystrar

Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. Foto: Johan Nilsson/TT och Karolina Grabowska/Pexels

Två unga kvinnor blir brutalt knivmördade i Gävletrakten år 2005, med 30 respektive 64 knivhugg, och någon har ätit av deras kroppar och druckit deras blod. Denne någon är deras då 28-årige fosterbror Lennart Persson.
– Är man vampyr så är man, sa han efter de bestialiska morden.


Läs mer

När en 18-årig småbarnsmamma hittas brutalt knivmördad i sitt hem i Sätra utanför Gävle den 30 mars 2005 riktas misstankarna direkt mot henne sambo. 

Polisen köper nämligen inte hans vittnesmål: att han plötsligt vaknat under natten och sett en främmande man med kniv intill kvinnans livlösa kropp.

Men polisen ska snart bli varse om att sambon är oskyldig, och att en annan närstående begått mordet – som följs av ytterligare ett bestialiskt knivdåd. 

Fingeravtryck matchar hotbrev – till annan kvinna

I småbarnsmammans hem säkras stora mängder blodspår. Två månader efter mordet, en tid då sambon suttit häktad, visar det sig att blodet dels kommer från den mördade kvinnan, dels från en man som inte är hennes sambo. 

Foto: Johan Nilsson/TT

De sistnämnda blodspåren matchar emellertid inte något dna som polisen har i sina register. I hemmet har man dock, utöver blodspåren, hittat fingeravtryck och de visar sig matcha fingeravtrycken på tre hotbrev, som utreds av polisen som sexuellt ofredande, skickade till en 34-årig kvinna i Skutskär två år tidigare.

Polisen inser då att kvinnan som fått breven inte är vem som helst, utan mordoffrets tidigare fostersyster. 

Den andra fostersystern knivmördas

Mannen som skickat breven är heller inte vem som helst, utan de två kvinnornas 28-årige fosterbror Lennart Persson.

Men i samband med att polisen gör denna koppling, i slutet av oktober 2005, blir den 34-åriga fostersystern brutalt knivmördad i sitt hem i Skutskär.

När hennes nioåriga dotter inte hämtas från skolan larmas polisen och 34-åringen hittas då död i sin bostad.

Lennart Persson grips 48 timmar senare

Drygt 48 timmar efter det andra mordet kan polisen, med hjälp av dna-spår som kopplar samman bägge mord med fosterbrodern, gripa Lennart Persson.

I förhör berättar 28-åringen hur lusten att döda, efter det första mordet, växt sig starkare.

– Jag åkte omkring och letade efter en människa jag kunde döda och dricka blod ur, sa han till polisen när han berättade om hur han till slut valt att ta sin andra fostersysters liv.

”Är man vampyr så är man”

När rättegången mot 28-åringen inletts slår man fast att han druckit av fostersystrarnas blod och ätit delar av deras kroppar efter att ha huggit ihjäl dem med 30 respektive 64 knivhugg.

I januari 2006 döms Persson, som genom en rättspsykiatrisk undersökning konstaterades vara svårt psykiskt sjuk, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för de två morden. 

Gävle tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Persson vårdas ännu eftersom återfallsrisken bedöms som hög och tidigare har den dömde kannibalmördaren berättat om hur han både drömmer om och tänker på blod och mord, samt har en daglig blodtörst.

– Läkarna tycker naturligtvis inte att det är bra att jag ständigt känner blodtörst. Men är man vampyr så är man, det är inget att göra åt, sa han till Aftonbladet år 2009.

Källa: Aftonbladet och Café

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.