Elin Rydén, 47, skulle hämta sin pappas urna – men fick delar av askan i en soppåse.
Elin Rydén, 47, skulle hämta sin pappas urna – men fick delar av askan i en soppåse. - Foto: Foto: Privat

Elin, 47, fick pappans utspillda aska i soppåse: ”Så makabert”

En fin ceremoni och urnsättning väntade. Men hämtningen av urnan, innehållandes pappans aska, blev allt annat än värdig och rentav mardrömslik för familjen.
– Pappas aska spilldes ut på golvet. Det var så makabert, säger dottern Elin Rydén till Nyheter24.


När Elin Rydén, 47, och hennes familj skulle hämta urnan vid Svenska kyrkans krematorium på S:t Sigfrids griftegård i Borås under fredagen hade det gått drygt två månader sedan hennes pappa gick bort. En månad hade passerat sedan begravningen.

Nu väntade urnsättning och en fin ceremoni till minne av pappan. Men överlämnandet av urnan vid krematoriet kantades av misstag efter misstag – det ena mer ovärdigt än det andra.

– Det var så många fel. Det var som en dålig film och man tänkte bara att: händer det här på riktigt?, säger Elin till Nyheter24.

Familjen höll på att få fel aska

Det hela började med att familjen först fick helt fel urna, med askan från en annan avliden person som kremerats.

– Min bror märkte som tur var det. Annars hade vi åkt iväg med någon annan människa, säger Elin.

Efter mycket om och men hittade man till slut pappans urna, som han själv valt innan sin död. Men den såg inte ut som den skulle.

– Locket lossnade eftersom det satt fast med dubbelhäftande tejp bara, berättar Elin.

”Då spilldes pappas aska ut på golvet”

Som om att det inte vore nog överlämnade de på krematoriet delar av pappans aska i ett paket, omslutet i brunt papper med pappans namn skrivet med tuschpenna, till familjen. 

– När min bror då tog emot paketet var det ju trasigt och då spilldes pappas aska ut på golvet och på ett skrivbord, säger Elin och fortsätter:

Soppåsen som delar av askan överlämnades i. Foto: Privat

– Hon som skulle lämna över urnan tog då en soppåse ur någon papperskorg som hon hade där och sopade i pappas aska i den. 

”Var bara så makabert”

Att delar av askan låg i ett trasigt paket, och senare i en soppåse, berodde enligt krematoriet på att all aska inte fått plats i urnan.

– Vi hörde ingenting från dem om att den skulle vara för liten, för då kunde de ju ha ringt och vi hade kunnat fixa en ny, större urna, säger Elin.

Det omtumlande överlämnandet, som skedde medan flera gäster väntade för urnsättningen, lämnade familjen i chock.

Elin Rydén. Foto: Privat

– Min brorsdotter var ju med när askan rann ut och hon blev ju så chockad och sa ”herregud, nu rinner ju hela farfar ut”. Det var ju bara så makabert, konstaterar Elin Rydén, som också beskriver det hela som ”overkligt” för Nyheter24.

Krematoriet: ”Olyckliga omständigheter”

I efterhand har familjen lämnat sina synpunkter till krematoriet, då med särskild hänvisning till de etiska riktlinjer som de ska arbeta efter.

– I det här fallet har misstag skett vilket vi så klart beklagar. Vår personal gör alltid sitt yttersta för att alla ska bli nöjda, säger föreståndaren Stefan Bärve till Borås Tidning och fortsätter:

– Här har olyckliga omständigheter och en stressad situation tyvärr lett till att bemötandet brustit. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.