Torsdag 21 Okt
Stockholm

Svenska spioner: Här är männen som vigde sitt liv åt Sovjetunionen

Hilding Andersson, Stig Wennström, Fritiof Enbom och Stig Bergling.
Hilding Andersson, Stig Wennström, Fritiof Enbom och Stig Bergling. Foto: Scanpix/TT

Genom spionage fick Sovjetunionen tillgång till Sveriges djupaste hemligheter.
Stig Berling, Fritiof Enbom, Hilding Andersson och Stig Wennström är de svenska män som dömts till livstids fängelse för att ha spionerat åt "fienden i öst".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stig Berling är Sveriges mest kända spion, men det finns fler. Nyheter24 har samlat de fyra svenskar som dömts för att ha spionerat åt dåvarande Sovjetunionen. 

Fritiof Enbom 

Fritiof Enbom började sin karriär som stationskarl, men bytte sedan bana och blev journalist på kommunistiska Norrskensflamman, innan han slutligen blev packare. 

Hans historia som spion är inte helt solklar. Enbom dömdes till livstidsfängelse för sina planer på att organisera en grupp med civilanställda kommunister – om Sovjet skulle behöva hjälp att ta Bodens fästning. 

Men flera skeptiska röster hävdar att Enbom bara var mytoman och dagdrömmare och att han byggt upp en påhittad spionorganisation.

Fritiof Enbom. Foto: Scanpix/TT

Stig Bergling 

Stig Bergling hade tillgång till några av Försvarsmaktens hemligaste handlingar och kopierade en pärm fylld med med förteckningar över Sveriges försvarsanläggningar, kustartilleribefästningar och mobiliseringsförråd.

Han greps 1979 för spionage åt dåvarande Sovjetunionen, och motiverade sin handling med att han ville hämnas på otrevliga kollegor inom militären. 

Berling dömdes till livstids fängelse, men släpptes fri 1997 enligt reglerna om halvtidsfrigivning. Alla dessa år tillbringades däremot inte bakom lås och bom. 

1987 flydde Bergling under en permission till Sovjet, och stannade där fram till 1994, då han frivilligt återvände till Sverige.

Bergling dog 2015, 77 år gammal. 

Stig Bergling när han frigavs 1997. Anders Wiklund / TT

Ernst Hilding Andersson

Underofficer Ernst Hilding avslöjades 1951 efter att ha lämnat uppgifter om marinen till dåvarande Sovjetunionen. Han var kommunist och värvades på grund av sin politiska övertygelse. 

För sitt spionage fick han 4 530 kronor, vilket motsvarar 73 000 kronor idag.

Andersson dömdes till livstids fängelse, men frigavs på 1960-talet. Han avled 2007, 97 år gammal.

Ernst Hilding Andersson. Foto: Scanpix/TT

Stig Wennström 

Översten Stig Wennerström avslöjades 1963 mitt under Kalla kriget och har kallats "Röda skräckens poster boy" efter hela 20 års spaning. 

Avgörande för gripandet var Wennströms städerska Carin Rosén som bland annat hittade flera filmrullar i bostaden.

Han dömdes till livstids fängelse för att ha sålt information till dåvarande Sovjetunionen under minst 15 år, men släpptes fri efter tio år.  

Wennström dog 2006, 99 år gammal.

Stig Wennström. Foto: Aftonbladet/wikicommons

Källa: Försvarsmakten och Svenska Dagbladet

Kommentera
Kopiera länk
Dela