Söndag 24 Okt
Stockholm

"Adam", 28, är incel: Kvinnor blir upphetsade av våldtäkt

Incels och ett foruminlägg.
I "Kalla Fakta: Svenska incels" får tittarna träffa 28-årige Adam. Foto: Phil Poysti/TV4 och skärmbild från TV4.

I kvällens "Kalla Fakta" gräver man djupare i den så kallade incelkulturen och lyckas få kontakt med två svenska män som identifierar sig med rörelsen. Bland annat Adam som känner sig orättvist behandlad av kvinnor.
Avsnittet sänds torsdag 23 september klockan 21.00 på TV4.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Incelkulturen sprider sig allt mer världen över, en rörelse som präglas av kvinnohat, självhat och våld. Männen lever i ofrivilligt celibat och tror på att det är genetiken som bestämmer om man får ha sex, eller om man har lätt att träffa kvinnor.

En central del är att genomskåda världen och se den som den verkligen är, förklarar de i TV4:s "Kalla Fakta: Svenska incels". Reportern Emil Hellerud lyckas efter flera försök få kontakt med två incels i Sverige, som är ett av världens mest inceltätaste land.

Foto: Phil Poysti/TV4

"Jag är väldigt mycket ensam"

En av männen är 28 år och kallas i dokumentären för "Adam". Han är aktiv i ett av världens största forum för incels, och beskriver att männen där ser kvinnor som robotar, även kallade "femoids". 

Han reder även ut hur en man ska se ut för att få kvinnors uppmärksamhet, där en viss form på ögonen och markerade käkben är några av faktorerna.

Adam säger att han aldrig har haft en flickvän, att han inte haft sex, och att hans dagar präglas av en stark ensamhet. Han berättar även att han har autism, och har känt sig isolerad sedan gymnasiet.

– Jag har inga vänner. Jag är väldigt mycket ensam på mitt rum, 10 till 12 timmar om dagen. Jag tror inte att vi människor är gjorda för det, säger han i programmet.

Så menar Adam att incels tänker

Enligt honom själv väljer kvinnor alltid "de bästa killarna", medan killar är mer öppna för att träffa en tjej som Adam beskriver ”inte är på toppen”. Det i sin tur innebär, menar han, att många män blir utan tjejer och att incels skulle bli mycket gladare om det fanns en kvinna i deras liv.

Han förtydligar dock att han inte har något emot kvinnor, men när Hellerud följer vad han skriver i forumet visar sig en annan sida hos Adam.

Adam, 28, konfronteras av TV4. Foto: Skärmbild från TV4

"Kvinnor behöver behandlas dåligt"

"Kvinnor behöver behandlas dåligt för annars kommer de dra ner samhället i kaos" och "Kvinnor blir upphetsade av våldtäkt oavsett hur killen ser ut" lyder några av hans inlägg. När han konfronteras om sina grova uttalanden har han svårt att prata om det.

– Jag skriver saker online som jag aldrig någonsin skulle säga in "real life". Det är jobbigt att ha dubbla personligheter, säger han och beskriver det som en känsla av hämnd:

– Det är för att jag känner mig så dåligt behandlad av kvinnor, jag har som en ilska mot dem.

I efterhand när Emil Hellrud får kontakt med Adam igen ångrar han det han skrivit, och säger att frågorna han fick ställda tills sig fick honom att fundera. Han vill i framtiden försöka ta avstånd från incelkulturen.

"Kalla Fakta: Svenska incels" sänds torsdag 23 september klockan 21.00 på TV4, och finns att streama på TV4 Play.

Kommentera
Kopiera länk
Dela