Ljud iPhone varning
Ljudvarningar har blivit allt vanligare hos folk med iPhone. Men hur farligt är det egentligen? - Foto: Henrik Montgomery/TT/Stina Stjernkvist/TT

Får du ofta ljudvarningar på din iPhone? Så farligt är det

Får du ofta ljudvarningar på din iPhone? Nu varnar experten för vad som kan hända om du ignorerar varningarna.


Att lyssna på hög musik under ett kämpigt löppass, på väg till jobbet, innan man ska sova eller när hemmet ska städas är för många ett måste. Med alla våra stremingtjänster så har musik idag blivit mer lättkonsumerat än någonsin och det är sannerligen någonting som kan få den allra värsta dagen att vändas till det bättre. 

Men det finns saker du bör tänka på om du ofta går omkring med ljud i öronen. 

iPhone varnar vid högt ljud

Idag har iPhone programmerat in ett varningssystem i mobiltelefonerna som säger till om du ofta använder dig av hög volym – någonting som allt fler titt som tätt ser på sin mobiltelefon. 

Nyheter24 kontaktade Jessica Kihlsten på företaget Audionova som bland annat hjälper människor med  hörselrehabilitering. 

Hon berättar vad syftet med varningen är och varför man ska ta den på allvar. 

– Det beror på hur hög volym man har och under hur lång tid. Det är en utslitning av örat som man kan säga sker successivt. Förslitning på hörselorganet är ingenting som märks av direkt. Man kan få effekter som tinnitus ganska direkt men själva nedsättningen märks långt senare då det går gradvis. Så ju längre period och högre man lyssnar – desto mer sliter det. 

– Örat åldras ju även naturligt – men det är runt  60 års ålder som man brukar märka att man har en naturlig hörselnedsättning, tillägger hon. 

Tar du hand om din hörsel? Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Många ignorerar iPhones varningar om volymen. Men med andra ord bör man ta dem på allvar?

– Varningarna är där av en anledning. 

Vi säger att man får nedsatt hörsel av för hög musik, går det att på något sätt reparera?

 – Tyvärr går det inte att återställa en skadad hörselcell. Har man väl fått en hörselnedsättning orsakad av buller eller ljud så går det ej att återskapa. Då är det hörselhjälpmedel som är ett av alternativen.

Jessica passar även på att berätta ett tips kring hur man kan jobba förebyggande mot nedsatt hörsel – trots att man kanske älskar att lyssna på musik. 

– Om man lyssnar på musik med hörlurar där den som sitter bredvid hör musiken. Det betyder att ljud smiter ut – men även att mycket ljud smiter in. Störs man av omgivningsljud blir det automatiskt att man höjer ljudet på det man själv lyssnar på. Så blir det högre och högre.

– Det bästa sättet för att lyssna på en rimlig nivå är att ha så kallade "over ear lurar". Då kan du ha en lägre ljudnivå – men du hör bättre och tydligare än om du har högt ljud blandat med omgivningsljud. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!