Onsdag 27 Okt
Stockholm

Hemtjänsten avrådde äldre från att ta vaccin: "Skrämde henne"

Genrebilder på äldre kvinna.
Genrebilder på äldre kvinna. Foto: Foto: Bertil Ericson/TT och Anders Wiklund/TT

Anställda vid hemtjänsten i Eskilstuna kommun vägrade inte bara själva att ta vaccinet mot covid-19, de avrådde också en 80-årig kvinna från att vaccineras.
– Det är helt sjukt hur de skrämde upp henne, säger kvinnans dotter till Eskilstuna-Kuriren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 80-åriga kvinnan hade insjuknat och blivit sängliggande efter en allvarlig blodförgiftning. Hon fick därför besök av hemtjänsten i Eskilstuna kommun sex gånger per dygn.

Men nu vittnar kvinnans dotter om att personalen från hemtjänsten aktivt försökt avråda kvinnan från att vaccinera sig mot covid-19.

"Helt sjukt hur de skrämde upp henne"

Händelserna ska ha ägt rum i början av året, och inleddes i samband med att kvinnan fick en hälsodeklaration att fylla i.

– Då var hemtjänsten på henne, sa att hon kunde blijättesjuk, att hon kunde dö, att hon inte skulle gå med på att bli använd som försökskanin, säger dottern till Eskilstuna-Kuriren och fortsätter:

Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är helt sjukt hur de skrämde upp henne. Hon har ju redan ganska mycket hälsoångest och hade inte behövt det här, säger dottern.

Till slut fick hemsjukvården, med dotterns hjälp, ingripa och lugna ned kvinnan som börjat tvivla på om hon skulle vaccinera sig.

Hemtjänsten: "Väldigt olyckligt"

Efter övertalning vaccinerade sig kvinnan till slut i februari och mars och hemtjänstpersonalens agerande beskrivs som "väldigt olyckligt" av hemtjänstens verksamhetschef Frida Söderqvist.

– Jag hoppas ju att våra medarbetare ska vara föregångare i attbåde vilja vaccinera sig och understödja det gentemot våra brukare, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela