Entreprenören Jan Emanuel Johansson.
Entreprenören Jan Emanuel Johansson. - Foto: Jari Kantola/Stella Pictures

Jan Emanuels utspel om dömda mördare: "Förstår de som dödar"

I ett nytt utspel uppger den tidigare riksdagsledamoten och numera entreprenören Jan Emanuel Johansson att han inte tycker att man ska vara dömande mot de som begår mord.
– Jag har en förståelse för människor som dödar i olika situationer, säger han i podcasten "Fördomspodden".


Det är i det senaste avsnittet av "Fördomspodden" som entreprenören och den tidigare politikern Jan Emanuel Johansson, 47, bemöter podcastinnehavaren Emil Perssons fördomar. 

En av dessa fördomar gör gällande att Johansson skulle tycka att varje människa bör ha "en liten ekobrottsdom" – och svaret han ger chockar även Persson.

Jan Emanuel Johansson: "Man ska inte döma"

Inledningsvis uppger Johansson att han tror att de allra flesta skulle ha haft en dom på sig om allt brottsligt man gjort hade blivit lagfört.

– Det är bra att tänka på det. Jag tror att det är ett bra sätt att påminnas om att man inte ska döma människor så enkelt, utan att man kanske snarare ska se det friska och krya hos sin nästa, säger han i podcasten och fortsätter:

Jan Emanuel Johansson. Foto: Stella Pictures

– Men nej, jag har inga problem med människor som är dömda. Så länge de inte är dömda för kvinnomisshandel eller sexualbrott. I övrigt så dömer jag ingen.

"Har en förståelse för människor som dödar"

En frågande Persson undrar då hur han ställer sig till brott såsom rån och dråp, varpå Johansson konstaterar att han har flera vänner som avtjänar fängelsestraff för den typen av brott.

– Men mord är väl ändå inte okej? Där drar du väl gränsen?, frågar Persson.

Foto: Jari Kantola/Stella Pictures

– Nej, alltså jag skulle säga att det finns saker eller så där människor förtjänar att dö. Jag säger inte att staten eller att någon annan ska ta det till sig och säga att ”jag är den som ska bestämma över liv eller död”, för det är fel, svarar Johansson och fortsätter vidare:

– Men jag skulle ljuga om jag inte kan säga att jag har en förståelse för människor som dödar i olika situationer.

Jan Emanuel Johanssons vän begick mord

I sin utläggning exemplifierar Johansson det hela med en barndomsvän som dömdes till livstids fängelse efter att ha mördat en man som hade "betett sig" mot hans mamma under en lång tid – något den tidigare ledamoten inte anser att han moraliskt sett kan dömas för.

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

– Om någon skulle bete sig tillräckligt mycket mot de som du verkligen älskar, är inte du kapabel till att mörda den personen då? Jag tror det, avslutar Johansson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.