Söndag 28 Nov
Stockholm

Expert tveksam till polisens teori om dödsolyckan i Markaryd

Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i olyckan utanför Markaryd.
Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i olyckan utanför Markaryd. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens teori kring olyckan utanför Markaryd, som dödade två poliser och konstnären Lars Vilks, är att ett däck exploderat. Men däckteknikern Bernt Wahlberg ser det som osannlikt.
– Jag har svårt att tro att däcken orsakade olyckan, säger han till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under söndagseftermiddagen som konstnären Lars Vilks, samt två poliser som var en del av hans livvaktsskydd, omkom i en bilolycka utanför Markaryd i södra Småland. 

På måndagsmorgonen höll polisen en pressträff om händelsen och uppgav då att man inte misstänker någon yttre påverkan, utan att man tror istället att det rör sig om en ovanlig olycka.

Polisens teori: Däck som exploderat

Vid pressträffen presenterade polisen också den teori de har kring olyckan. 

– Vi vet ännu inte anledning till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Vi har hittat däckrester på E4:an innan trafikolyckan, så vi tittar på möjligheten om det skulle kunna ha varit någon däckexplosion eller liknande, sade Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten i Polisregion Syd, då och fortsatte:

Stefan Sintéus. Foto: Johan Nilsson/TT

– Livvaktsbilar har punkteringsfria däck, men om det skulle kunna vara en form av däckexplosion så får vi titta på det och det är vad den forensiska utredningen får visa.

Däckteknikern: "Svårt att tro"

Men flera experter har reagerat på teorin. En av dem är Bernt Wahlberg som är däcktekniker och informationsansvarig på hos Scandinavian Tire and Rim Organization.

– Utan att veta någon fakta i just det här fallet så kan man verkligen bli förvånad, säger han till Aftonbladet och uppger att det är mycket ovanligt att punkteringssäkra däck exploderar medan bilen är i rörelse.

Foto: Johan Nilsson/TT

Istället brukar däcken gå sönder i själva olyckan. Det är dock inte omöjligt att däckexplosioner kan inträffa under färd – men för det krävs särskilt dåliga förutsättningar.

– En orsak kan vara att man kört på för lågt lufttryck en längre tid, då får man värmeutveckling som skadar gummit, då kan man få en explosion. Det kan också ske om bilen kört på en trottoarkant eller ett potthål som man kör med en längre tid och orsakar slitage på däckets stomme, säger Wahlgren till Aftonbladet.

Dessutom menar Wahlgren att livvaktsbilar servas av personal som har särskild behörighet.

– Bilarna är ofta väl kontrollerade, jag har svårt att tro att däcken orsakade olyckan, säger han till tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela