En läkare som dömts för sexuellt ofredande fick fortsätta jobba..
En läkare som dömts för sexuellt ofredande fick fortsätta jobba.. - Foto: Claudio Bresciani/TT/Pexels

Läkare döms för sexuellt ofredande – får behålla legitimationen

En läkare har dömts för sexuellt ofredande av två kvinnor på sin mottagning.
Trots det har Ivo inte dragit in mannens legitimation – och han har därför fortsatt att jobba.


Läkare och annan legitimerad vårdpersonal fortsätter att jobba, trots att de döms för grova brott. Det visar en granskning som P1:s Kaliber gjort. 

En kvinna besökte en läkare på hans mottagning i Stockholm för att undersöka en tå, och i samband med det tog han henne på brösten.

– Så han hade liksom hela sin hand så här på bröstet. Nu måste jag härifrån. För han är så gränslös, och jag vet inte vad som kommer att hända. Alltså, "hur flyr jag så snabbt och effektivt som möjligt härifrån?" säger kvinnan i programmet. 

Dömd för två fall av sexuellt ofredande

Mannen hade tidigare tafsat på en annan patient och dömdes i tingsrätten för två fall av sexuellt ofredande, men har överklagat domen. 

Eftersom Ivo, inspektionen för vård och omsorg, valt att inte dra in läkarens legitimation kan han fortsätta jobba tills en dom fallit i hovrätten. 

– Av tingsrättens dom så framgick det i det här fallet varken att brottslighetens straffvärde, brottets art eller tidigare brottslighet skulle medföra en fängelsepåföljd. Och det saknades även en särskild anledning att befara att yrkesutövaren skulle göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, Marie Åberg, processägare för Ivos tillsyn av legitimerad personal till P1:s Kaliber.

Brister hos Domstolsverket gör att Ivo inte får information om dömd vårdpersonal. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Avgörande för patientsäkerheten

Fallet är långt ifrån unikt. Det beror på att domstolarna slarvar med att rapportera in domar som gäller legitimerad vårdpersonal – vilket alltså gör att de kan fortsätta utöva sina yrken. 

– Det kan ju ha en avgörande betydelse för patientsäkerheten. Om vi inte får kännedom om legitimerad personal som är allvarliga patientsäkerhetsrisker så har vi ju inte möjlighet att vidta åtgärder, säger Åberg.

För att lösa problemet tittar Domstolsverket nu på möjligheten att få tillgång till ett register över alla legitimerad vårdpersonal.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!