Mannen, som utgav sig för att vara "Peter Bergmann",
Mannen, som utgav sig för att vara "Peter Bergmann", - Foto: CCTV

Mysteriet med mannen som inte fanns: Vem var Peter Bergmann?

Hans sargade kropp hittades en varm sommardag på en strand i Irland för över tio år sedan. Men den döde mannen, som utgett sig för att heta "Peter Bergmann", har ännu inte identifierats – och dödsfallet kantas av mystiska omständigheter.


Under en joggingtur, på morgonen den 16 juni 2009, hittade två joggare en död man på stranden vid Rosses Point i nordvästra Irland. 

Mannen, vars kropp var svårt sargad, bedömdes vara mellan 55-60 år gammal och en rättsmedicinsk undersökning visade att han dött genom drunkning. Samtidigt kunde man konstatera att han hade långt gången prostatacancer och flera tumörer i sitt skelett, samt saknade sin ena njure.

Stranden vid Rosses Point. Foto: Topseee/Alamy/Stella Pictures

I närheten hittades flera av hans tillhörigheter: ett par skor, strumpor, byxor, en tröja, en svart skinnjacka, ett paket näsdukar, ett armbandsur, tomma papper, plåster, värktabletter och en tvål från ett hotell.

Men ingen plånbok, och ingen legitimation, gick att finna. Dessutom hade klädetiketterna tagits bort i samtliga plagg. 

Polisen frågade sig genast vem den mystiske mannen egentligen var – och det skulle visa sig att svaret var långt svårare att hitta än vad man någonsin kunnat ana.

"Peter Bergmann" fångades på film

I hopp om att kunna ta reda på mannens identitet började polisen söka igenom videomaterial från samtliga övervakningskameror i den närliggande staden Sligo. 

Bildkälla: CCTV

Det visade sig då att han, fyra dagar innan han hittades, hade anlänt i staden med buss och checkat in på Sligo City Hotel under namnet Peter Bergmann. Hemadressen han angav vid incheckning var Ainstettersn 15, i Wien, Österrike. 

Där kunde utredningen ha varit klar, men vid polisens efterforskningar stod det klart att varken Peter Bergmann eller adressen fanns.

Dagarna innan "Peter Bergmann" hittades

Polisen försökte därför kartlägga vad mannen gjort under sina dagar i Sligo genom videomaterialet de hade att tillgå. Då uppdagades några minst sagt uppseendeväckande ärenden mannen gjort.

Den 13 juni, dagen efter att han anlänt i Sligo, gick han till det lokala postkontoret och köpte åtta frimärken. Dagen därpå, den 14 juni, frågade mannen en taxichaufför om han kunde bli körd till en strand som var lämplig att simma vid.

Den irländska polisen "Garda" har undersökt allt videomaterial där mannen förekommer. Foto: Ognyan Trifonov/Alamy/Stella Pictures

Chauffören föreslog Rosses Point, dit han också körde "Peter Bergmann", men väl på plats vände de tillbaka. Men nästa morgon, den 15 juni, återvände han till stranden där han sågs av flera vittnen. 

Han hade då med sig en svart axelväska och en lila plastpåse som kom att få en stor betydelse i utredningen.

Gjorde sig av med personliga ägodelar

Under samtliga dagar då "Peter Bergmann" lämnade hotellet hade han nämligen den lila plastpåsen med sig – som då alltid var nästintill full. När han återvände till hotellet var den istället tom. 

"Peter Bergmann" utanför hotellet, med sin lila påse. Bildkälla: CCTV

Polisen misstänker därför att mannen, sakta men säkert, gjort sig av med personliga ägodelar som skulle göra honom identifierbar. 

"Ingen har någonsin trätt fram"

I över tio år har polisen försökt lösa den stora gatan kring vem den döde mannen på Rosses Point-stranden var, men utan framgång. Ingen anmälan om en försvunnen person har någonsin matchat mannen.

– Ingen har någonsin trätt fram och sagt att "det här kan vara min pappa, bror, eller kusin", säger Ray Mulderrig, utredare vid den irländska polisen, till Vice. 

Mulderrig är dock övertygad om att mannen, av fri vilja, begett sig till Sligo för att dö – men varför är ännu ett mysterium.

– Något måste ha fört honom hit, även om vi aldrig kommer kunna säga vad det var.

Källa: Vice, The Irish Times och Independent.ie

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!