Onsdag 1 Dec
Stockholm

Emilia förlorade benet i bilolycka – idag rider hon igen

Emilia Dexhav
Emilia förlorade benet efter en bilolycka, men rider igen idag. Foto: Privat.

Emilia Dexhav var 19 år gammal och satsade på mästerskap inom ridning när hon var med om en bilolycka. Hon förlorade högra benet. Idag rider Emilia igen – och har stora framtidsmål.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För tre år sedan var Emilia Dexhav från Fjärås 19 år gammal och hade precis tagit studenten. Hon jobbade som hoppryttare och hade mål att nå mästerskap inom ridningen

– Jag var lycklig varje dag när jag gick ner till stallet och kände att livet inte kunde bli bättre. Jag hade allt jag kunde önska mig, berättar hon i en intervju med Nyheter24

Men den 27 oktober 2018 vändes hela hennes värld upp och ner. 

Det var lördag och Emilia var ute med vänner, drack drinkar och bowlade. Hennes mamma brukade vanligtvis hämta henne med bil, men den här kvällen kom en kompis hämtade upp dem. De var totalt fem personer i bilen och Emilia satt i baksätet. 

Det var första dagen på hösten och mycket vatten på vägarna. Efter bara några minuters bilfärd märker Emilia att bilens däck släpper från vägen.

– Då skriker jag rakt ut att nu dör vi, berättar hon.

Var fem minuter från att dö

Emilia berättar att bilen snurrade minst 12 varv och sedan åkte ner i diket. 

– När bilen stannar tittar jag ner på mina ben, det är kolsvart. Det känns som det brinner i hela benen, berättar hon. 

När räddningstjänsten kom till platsen var Emilia fastklämd mot ett träd. Tanken var att hon skulle åka ambulanshelikopter till sjukhus, men på grund av det dåliga vädret gick inte det. 

– Redan på olycksplatsen hade jag förlorat en kroppspulsåder i högerbenet och på grund av att jag förlorade så mycket blod var jag fem minuter från att dö. 

Bildkälla: Privat.

Förlorade högra benet 

När Emilia vaknade upp på sjukhuset hade hon opererats i sex timmar. Hon trodde då att hon "bara" hade brutit benen. Men efter många operationer fick hon reda på att benet inte gick att rädda.

Den 5 november amputerades Emilias högra ben. 

– Det var chockartat. Jag visste inte om jag skulle kunna gå eller kunna rida, berättar hon. 

På hästryggen igen sex månader efter olyckan

Men Emilia lät inte beskedet stoppa henne från att fortsätta göra det hon älskade mest – att rida. 

Efter att hon och hennes föräldrar hade gjort research på sjukhuset hittade Emilia något som hette paradressyr, för ryttare med funktionsnedsättning.  

– Ganska snabbt roddade jag om mina mål och framtidsdrömmar och bestämde mig för att jag ska satsa på paralympics 2024 inom paradressyr, berättar hon. 

Sex månader efter olyckan satt Emilia på hästryggen igen. 

– Det var en obeskrivlig känsla. 

Bildkälla: Privat.

Avgiftades från morfin

I somras kunde Emilia avgiftas från morfin. Något som, mot alla odds, bara tog en och en halv vecka. 

– Man trodde inte att det skulle gå på så kort tid, säger hon. 

Idag rider Emilia varje dag och berättar själv att hon mår väldigt bra. Hon tror att en av anledningarna till att hon kunde ta sig tillbaka efter olyckan var tack vare allt stöd från familjen, ha en positiv inställning och genom att lägga upp små mål för sig själv hela tiden.

Bildkälla: Privat.

"Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid"

Idag är Emilias största mål att tävla i Paralympics 2024. Det är något som hon arbetar mot varje dag och man håller även på att skapa ett ben som är anpassat efter just ridning. 

Emilias har ett viktigt budskap till andra som varit med om liknande saker.

– Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. Och man sätter sina egna hinder, förklarar hon. 

Emilia har valt att dela med sig av hennes historia för att hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation. Det var nämligen något hon själv saknade under tiden efter olyckan. 

Hon väljer även att prata om avgiftningen från morfin eftersom det är så tabubelagt. 

– Jag döljer inte mina ärr. På sommaren har jag gärna en kort kjol på mig och visar protesen. Det är en del av den jag är, avslutar Emilia. 

Bildkälla: Privat.
Kommentera
Kopiera länk
Dela