Stockholm

Hanif Bali om mordet på Einár: "Var det som krävdes"

I "Sverige möts" diskuterade Hanif Bali (M) gangsterrap och mordet på Einár.
I "Sverige möts" diskuterade Hanif Bali (M) gangsterrap och mordet på Einár. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Karin Wesslén/TT

Gangsterrappen har blivit än mer omdebatterad efter dödsskjutningen av artisten Einár, och riksdagsledamoten Hanif Bali (M) menar att mordet krävdes för att få vänsterblocket att "vakna".
– Han såg ut som vilken svennepojke som helst, säger han i SVT:s "Sverige möts".


Läs mer

Det var för strax över en månad sedan som den prisade rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Einar Grönberg, sköts till döds i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. 

Efter mordet, som ingen ännu gripits misstänkt för, har en hetlivad diskussion om musikgenren gangsterrap blossat upp, och en av de aktiva i diskussionen har varit M-ledamoten Hanif Bali

Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanif Bali om gangsterrap: "Tungt kriminella"

På tisdagskvällen medverkade Hanif Bali i SVT:s debattprogram "Sverige möts" där just gangsterrapen, dess betydelse och konsekvenser samt kopplingen till gängkriminalitet, stod på agendan. 

Redan tidigt i programmet poängterade Bali att han inte ser musiken i sig som problematisk.

– Det vi ser idag är ju inte bara musikgenren. Det är inte det främsta problemet, utan att utövarna av den här musikgenren är tungt kriminella och inte behandlas som tungt kriminella av offentligheten, säger han.

"Såg ut som vilken svennepojke som helst"

I sin utläggning kring den påstådda problematiken med gangsterrappen tog Hanif Bali även upp dödsskjutningen av Einár – och hur den "krävdes" för att debatten skulle uppstå.

– Jag ser, särskilt efter mordet på Einar, ett uppvaknande hos väldigt många. Men det är så tragiskt att det krävdes. Det är ju inte den första svenska rapparen som blivit mördad, så det måste väl varit för att Einar var så ung kanske?, säger han och fortsätter:

Hanif Bali (M). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Men kanske också att han såg ut som vilken svennepojke som helst? Det var väl det som krävdes för att kulturvänstern skulle vakna upp och inse att det kanske inte är helt oproblematiskt att vi låter mördare och gängkriminella härja fritt i svensk offentlighet.

Krav på politiska satsningar lyftes fram

Vid debatten medverkade även aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, som menade att gangsterrappen ger uttryck för en verklighet som kräver politiska åtgärder i form av exempelvis utbildningssatsningar i förorterna – något Hanif Bali höll med om.

Men M-ledamoten menar att de gängkriminella står ivägen för dessa åtgärder.

– Vi kan inte göra de sakerna när, på marken lokalt, de här kriminella äger våldsmonopolet i de här områdena. Du kan inte ha långsiktiga insatser om du inte slår undan benen på dem först, säger han i programmet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.