Lördag 29 Jan
Stockholm

Lider du av smärta i underlivet? Kan bero på dolda tillståndet

Vulvodyni
Många kvinnor lider av smärta i underlivet. Foto: Pexels.

Forskning visar att runt 15 procent av alla kvinnor någon gång i livet kommer drabbas av vulvodyni – smärta i underlivet. Nyheter24 har pratat med en expert om vad man kan göra om man lider av detta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Smärta i underlivet är vanligare än vad många kanske tror, och kan bero på olika saker. Linnéa Engman är forskare i psykologi vid Örebro universitet och har tittat närmare på tillståndet vulvodyni. 

Kvinnor kan uppleva smärta i underlivet vid olika tillfällen, till exempel vid samlag eller när man sätter in en tampong. Men det kan även upplevas när man cyklar eller har på sig tajta byxor 

– Det är oftast smärta kring slidmynningen och det är oftast provocerad smärta, det vill säga att det gör ont när man trycker eller berör området, förklarar hon för Nyheter24.

15 procent av alla kvinnor förväntas drabbas

Vulvodyni har ingen fastställd medicinsk orsak, men amerikansk forskning visar att omkring femton procent av alla kvinnor förväntas drabbas av tillståndet nån gång under sin livsstil. 

– Men hos yngre kvinnor kan det handla om så pass mycket som 20 procent, säger Engman. 

När man har forskat på vulvodyni har man kommit fram till att det finns några riskfaktorer som kan leda till att man drabbas av tillståndet. 

– Bland annat upprepade svampinfektioner, långtidsanvändning av kombinerade p-piller, upprepade urinvägsinfektioner, berättar Engman och fortsätter:

– Man har även sett ett samband mellan vulvodyni och tidigare depression-och ångestproblematik, eller att man varit med om något traumatiskt under sin uppväxt, som inte behöver vara något sexuellt.

Bildkälla: Pexels.

KBT hjälper kvinnor med vulvodyni

Linnéa Engman har genomfört en behandlingsstudie där kvinnor som lider av vulvodyni har fått genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp.

– Målet för behandlingen är att förändra beteenden, tankar och känslor kring smärtan och på sikt att minska smärta och öka sexuell funktion, säger hon. 

Engman uppmanar alla kvinnor som lider av smärta i underlivet att söka vård. 

– Det finns verkligen hjälp att få, däremot är det tyvärr så att vi i Sverige idag är i ett läge där det inte finns rekommendationer och riktlinjer för behandling, vilket gör att det erbjuds mycket olika typer av vård.

Behövs mer forskning  

Engman säger att kvinnor först bör vända sig till sin vårdcentral, som sedan kan ordna en remiss till en kvinnoklinik. 

Hon tycker dock inte att det finns tillräckligt mycket forskning kring ämnet. 

– Det behöver verkligen fokuseras mer på det här, så att vi kan komma fram till mer kunskap om vad det beror på, vad som gör det värre eller bättre, vilka som får det och inte, säger Engman och fortsätter: 

– Vi behöver också mer forskning för att ta reda på vad som är den bästa behandlingen. 

Forskningen är baserad på en amerikansk studie. 

Bildkälla: Pexels.
Kommentera
Kopiera länk
Dela