Tisdag 25 Jan
Stockholm

Johanna Möllers relation till mamman – efter mordförsöket

Johanna Möller, känd som Arbogakvinnan, dömdes för mordförsök på sin mamma.
Johanna Möller, känd som Arbogakvinnan, dömdes för mordförsök på sin mamma. Foto: Anders Wiklund/TT och Pavel Koubek/TT

Johanna Möller, 46, är dömd till livstids fängelse för mordet på sin pappa och mordförsök på sin mamma – som idag kallar dottern för en "psykopat". Trots kontaktförbud kantas relationen mellan Arbogakvinnan och hennes mamma av hotfulla brev och obehag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad som i media kom att bli känt som sommarstugemordet utanför Arboga, i augusti 2016, skakade om hela Sverige.

Den centrala figuren i fallet blev snabbt Johanna Möller, 46, som senare dömdes för mordet på sin pappa respektive mordförsök på sin mamma. Hennes pojkvän, Mohammad Rajabi, som knivhögg föräldrarna, dömdes även han för mord och mordförsök. 

Läs tidslinjen över Arbogafallet här.

Johanna Möllers mamma fick svåra skador

Mer specifikt hittades Johanna Möllers pappa knivhuggen till döds i familjens sommarstuga, medan mamman anträffades svårt skadad i bostaden. Hon lyckades ändå larma polisen.

– Jag håller på och dör, inledde hon samtalet, enligt SVT, och uppgav sedan att hon var "helt blodig" och hade sår överallt, medan hennes make låg död bredvid henne i sängen.

Sommarstugan utanför Arboga spärrades av. Foto: Pavel Koubek/TT

Rättsläkaren kunde senare konstatera att mamman tagit emot 24 hugg och sår på kroppen.

– Jag kunde se hennes tunga röra sig genom ett stort hål i kinden, jag såg även ett hål i hjärttrakten, sade en av poliserna, som först anlände till sommarstugan, under rättegången.

Johanna Möllers brev till mamman: "Oskyldig"

Sedan 2018 är Johanna Möller, även kallad Arbogakvinnan, intagen på kvinnoanstalten i Ystad där hon avtjänar ett livstidsstraff. 

Hon har sedan domen fått kontaktförbud mot sin mamma. Trots det har mamman fått flera brev från någon som säger sig känna Johanna Möller, men som polisen och NFC bedömer är Arbogakvinnan själv, enligt den stämningsansökan som Nyheter24 tagit del av.

"Din dotter är oskyldig", inleds brevet som sedan avslutas:

"Om du är så arg på din dotter att du vill ha henne inlåst trots att du vet att du sitter med information som friar henne undrar man vad du är för iskall person". 

Foto: Polisen

Mamman om Johanna Möller idag: "Psykopat"

I mars 2021 åtalades Johanna Möller för överträdelse av kontaktförbudet mot mamman, som kallar dottern för "psykopat". 

– Min klient känner stor rädsla och stort obehag. Hon önskar bara lugn och ro efter allt traumatiskt hon har gått igenom. Det är allvarligt att Johanna Möller bryter mot det kontaktförbud som finns, sade mammans advokat Elisabeth Massi Fritz till Expressen då.

Fick varning av Kriminalvården

Utöver breven fick Arbogakvinnan också en varning från Kriminalvården efter att hon, enligt en medfånge, ska ha försökt leja två andra instagna på anstalten för att mörda mamman.

En förundersökning om stämpling till mord inleddes, men lades ned i brist på bevis. Även varningen, som Johanna Möller överklagade, upphävdes, enligt Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela