Söndag 23 Jan
Stockholm

Emma, 32, räddade sina barn ur branden: "Fruktansvärt smärtsamt"

Emma Schols, 32, överlevde mirakulöst den svåra branden.
Emma Schols, 32, överlevde mirakulöst den svåra branden. Foto: Johan Nilsson/TT och Pernilla Thelaus /Monkberry

När Emma Schols, 32, hem i Edsbyn förvandlades till ett eldinferno räddade hon sina sex barn ur lågorna. Sexbarnsmamman fick svåra brännskador och berättar nu om de blandade känslorna på sjukhuset i fredagens "Carina Bergfeldt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 3 september 2019 började som vilken annan dag som helst för den 32-årige sexbarnsmamman Emma Schols

Hennes man var redan på jobbet och hon stod och klädde på sig för dagen när hon hörde en av sina söner, som klivit upp tidigt för att titta på tv på nedervåningen, skrika att det brann på nedervåningen.

Emma Schols gav sig in i lågorna: "Stort eldhav"

Emma Schols sprang ner till tv-rummet och såg hur två av hennes söner stod bland stora lågor. Med sin egen kropp som en sköld mot lågorna bar hon sönerna ut genom ytterdörren.

Men i samband med detta fick elden syre utifrån och en stor explosion uppstod.

– Det var den värsta smäll jag någonsin hört. Och vi kände hur ett stort eldhav kom emot oss. Jag skyddade killarna och hävde mig över dem innan jag fick ut dem, har Emma tidigare berättat för Allas och fortsatte då:

– Jag stod mitt i lågorna och tänkte att jag måste hinna rädda de andra barnen innan jag själv brann upp.

"Det bara rann blod"

Trots att trappan stod i lågor tog sig Emma Schols upp på övervåningen där hennes övriga fyra barn sovit. 

Hennes äldsta dotter hade då, i panik, hoppat från balkongen för att hämta hjälp och tillsammans med sin äldsta son kunde Emma, som var svårt skadad, ta sig ut ur huset med barnen på en stege.

– När jag gick nerför stegen med dottern var det som att fötterna klibbade fast i varje steg. Det bara rann blod om mig, har Emma sagt till Aftonbladet

Emmas kropp var brännskadad till 93 procent, men hon överlevde mirakulöst.

Släpper boken "Ärren jag bär med stolthet"

Nu berättar Emma Schols, som precis släppt boken "Ärren bär jag med stolthet: Branden i Edsbyn och livet efteråt", om tiden på sjukhuset.

– I början fick jag ju ligga nersövd under alla bad jag fick göra för att få rent huden. Man har ju liksom tagit bort all hud som varit bränd och transplanterat ny. Det är ju så fruktansvärt smärtsamt att man kan ju inte vara vaken, säger hon i fredagens "Carina Bergfeldt".

"Ska visa mina barn hur man lever"

När Emma till slut fick se sin kropp var det blandade känslor – både tacksamhet för att barnen klarat sig och sorg över vad som hänt med hennes kropp.

– Hur kommer jag kunna bära linne? Hur ska jag kunna följa med mina barn och bada? Det var: ska jag se ut såhär? Men nej, jag ska visa mina barn hur man lever efter att man överlevt. 

"Carina Bergfeldt" sänds på SVT1 och SVT Play på fredagen den 14 januari klockan 21.00.

Kommentera
Kopiera länk
Dela