Max Winter är en av personerna bakom kommande demonstrationen i Stockholm.
Max Winter är en av personerna bakom kommande demonstrationen i Stockholm. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT, Facebook

Arrangören bakom demonstrationen mot covidpass: "Vill inte leva i medicinsk apartheid"

Max Winter är en av arrangörerna bakom den kommande demonstrationen mot covidpass i Stockholm den 22 januari. För Nyheter24 berättar han om förväntningarna och syftet bakom.


Vaccinationsbevis är en långdragen debatt bland både allmänheten, regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Vaccinpass inskränkning mot friheten

Under fredagen gick Anders Tegnell ut med att det inte är aktuellt att införa vaccinpass på restauranger, gym och barer – åtminstone inte än.

Beslutet om att vaccinpass kan användas som smittskyddsåtgärd vid bland annat allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har bemötts av både ris och ros – och för somliga är det en ren inskränkning mot den mänskliga friheten.

Pandemikritisk demonstration på Gustav Adolfs torg i Malmö förra året. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

16 000 personer anmälda till demonstration

Den 22 januari väntas en stor manifestation mot vaccinpassen i centrala Stockholm äga rum. Redan under fredagen har drygt 16 000 personer anmält sig till vad arrangörerna bakom, så kallade "Frihetsrörelsen", benämner som "den största frihetsmanifestationen i svensk historia".

Max Winter är en av personerna bakom demonstrationen och i en intervju med Nyheter24 berättar han om förväntningarna.

– Syftet med Frihetsmanifestationen den 22 januari är att väcka frågan om covidpass i Sverige. Kampanjen heter "nej till vaccinpass", och det kommer bli den största frihetsmanifestationen i svensk historia. Vi kommer göra det för ett fritt Sverige, utan vaccinpass, och stå upp i den frågan, inleder Max och förklarar att de har ett bra samarbete med polisen.

Bildkälla: Max Winter/Facebook

Max Winter: "Vill inte leva i en medicinsk apartheid"

Max förklarar att han är representant för Frihetsrörelsen, men att det är ett samarbete mellan flera grupper i Sverige som står bakom samma fråga. Enligt dem bör människan ha fullständig rätt att bestämma själva, och Max menar att införandet av vaccinpass snarare är början på ett splittrat samhälle.

– Vi vill inte leva i en medicinsk apartheid med begränsningar mellan vaccinerade och ovaccinerade.

"Vad är det man klagar över egentligen?"

Att dessa vaccinkrav skulle innebära ett splittrat och mer strikt samhälle är någonting som Andreas Önnerfors, professor på University of California, Berkley, inte håller med om.

– Jag kom till USA för tre dagar sedan. Här finns det stenhårda krav på att man måste bära munskydd. Så kommer man från Sverige, där vi inte alls har de här kraven, eller struntar i det helt. Då kan man säga att 'ni vet inte hur det ser ut i andra delar av världen heller'. Vad är det, i svensk kontext, man klagar över egentligen? I Sverige har vi ju kunnat leva i princip som vi vill de senaste två åren, säger han i en intervju med Nyheter24.

Förklaras som manipulerad

Enligt en rapport framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap förklaras siffrorna i folkhälsostatistiken som manipulerad och riggad av rörelsen "Frihet Sverige". Enligt dem existerar siffrorna endast för att genomdriva en totalitär agenda som strider mot ”sanning och frihet”.

Rapporten av MSB visar också på att de samhällsgrupper som ställer sig mest kritiska till viruset, och som fullständigt förnekar existensen av covid-19 eller dess risker, anser att samma statistik är fiktiv och inte grundad på sakliga bevis.

Max Winter: "Skapar segregation"

Max, som benämner sig själv som frihetsförespråkare snarare än vaccinmotståndare, är bestämd när det kommer till vad han tycker om politikernas hantering av coronapandemin.

– Den är katastrofalt dålig. Man har inte tagit i beaktning propositionsprinciperna av skadorna som blir i samhället, med stängningar, restriktioner och krav på vaccinpass motsvarande IVA-platser och att istället lägga resurser och pengar på vården.

Anser du att vaccinpassen är ett hot mot demokratin?

– Jag tror att det är ett förtryck mot människors fria vilja, att välja själva och besluta över sina egna kroppar. Vi ser det här förtrycket idag, den här påverkan på människor på arbetsplatser, skolor och runt om i hela landet. Det är problematiskt när vi skapar segregation och splittring. Vi skapar ett vi-och dom-samhälle där ingen vill leva i. Historien har upprepats tidigare, och dit vill vi inte komma. Igen.

Max syftar på den apartheid som utspelade sig i Sydafrika efter andra världskriget, där syftet var att klassificera befolkningen i rasgrupper och hålla dessa separata från varandra. Det handlade alltså om att dela upp främst svarta, vita och asiater. För den svarta befolkningen var det särskilt missgynnande.

Andreas Önnerfors: Experten inte enig

Enligt Andreas Önnerfors är denna typ av argument rent av historiskt outbildat:

– Det var repressiva totalitärsystem som pekade ut människor på grund av en faktor som ras, där en totalitär utrotning utfördes av segregationspolitiken. Nu handlar det om vaccin, där varje människa har egna val. Inte om att någon har en gen som gör att en stat officiellt förföljer dem, säger Önnerfors till Nyheter24.

Jämför med Nazityskland

Andra historiska tragedier har också jämförts med dagens pandemi inom vaccinmotståndsrörelsen.

I demonstrationståg runt om i världen har människor den senaste tiden synts bära en gul stjärna med texten "ovaccinerad" på, en stjärna likt den judar tvingades bära under Nazityskland.

Enligt dem är vaccinpass jämförbart med nazisternas antisemitiska förföljelse och folkmord.

– Sedan är det snacket om Nazityskland och Nürnberglagarna, det är skitsnack. Det bygger ju på att man säger att 'vi är inne i ett stort experiment', men de första vaccinen har ju redan passerat oss och gått igenom grundkontroller, så det stämmer ju inte heller. Det är verkligen helt patetiskt och vi är inte alls påväg mot någon totalitär stat som syftar till att döda en del av sin egen befolkning på grund av en faktor som ligger i genen, som man tänker på vid utrotningen av judarna, säger Önnerfors och fortsätter:

– Så det tycker jag är helt malplacerat och fruktansvärt. Det är ett hån mot de människor som levde i de länderna.

Nyheter24 har sökt polisen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!