Nu klarläggs det - det här får en ordningsvakt göra och inte göra
Nu klarläggs det - det här får en ordningsvakt göra och inte göra - Foto: Fredrik Sandberg / TT och Johan Nilsson/TT

Det här får en ordningsvakt göra och inte göra

Om du har stött på en ordningsvakt någon gång kanske du vill veta vad de lagligt får och inte får göra. Får de exempelvis kroppsvisitera dig? I ett klipp på Tiktok klargörs frågan.


Har du stött på en ordningsvakt någon gång? Då borde du läsa vidare. Nyheter24 har nämligen tagit reda på vad en ordningsvakt får och får inte göra.

Edmon Torosyan, 25, är grundare och juridisk rådgivare på Juridik Magasinet i Uppsala. På sitt Tiktok-konto delar han med sig av juridisk fakta för att utbilda sina följare om rättsliga ting. 

Idag har hans konto @juridikfakta över 156 000 följare på plattformen och hans klipp blir mycket uppskattade av användarna. I två av hans klipp på kontot berättar han vad en ordningsvakt får och inte får göra enligt lagen.

Vad får egentligen en ordningsvakt göra och inte göra? Vi har svaret. Foto: Jessica Gow/TT

Får en ordningsvakt kroppsvisitera dig?

En ordningsvakt får endast kroppsvisitera dig i samband med omhändertagande, gripande eller avlägsnande, förklarar Torosyan.

– En ordningsvakt får inte kroppsvisitera dig bara för att han eller hon misstänker att du har något olagligt på dig, berättar han i klippet. 

Han tillägger att de endast får kroppsvisitera dig i syfte att finna farliga föremål, som knivar.

Får en ordningsvakt avlägsna dig från en plats?

Torosyan förklarar att det är polislagens 13:e paragraf som behandlar frågan, den ger poliser och ordningsvakter mycket handlingsutrymme i ämnet. 

– Du måste inte ha begått ett brott för att paragrafen ska tillämpas, förklarar Torosyan.

Han förklarar att en ordningsvakt kan avlägsna dig endast genom att du stör den allmänna ordningen, eller utgör en fara. Om detta skulle ske får ordningsvakten både avlägsna eller avvisa dig från platsen, de får även omhänderta dig om åtgärderna är otillräckliga.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.