Nyheter24 avslöjar saker du inte visste var brottsliga.
Nyheter24 avslöjar saker du inte visste var brottsliga. - Foto: Pexels

Saken du gör i vardagen som kan ge dig två års fängelse

Det finns saker du gör i vardagen, som kan vara olagliga. Om du till exempel läser någon annans sms kan du få upp till två års fängelse. Nyheter24 har samlat sakerna som du inte visste var brottsliga.


Det kan vara så att du gör olagliga saker utan att du vet om det. Därför har Nyheter24 gjort en lista på saker du inte visste var brottsliga. 

Via ett konto på Tiktok delar Edmon Torosyan, 25, med sig av juridisk fakta i hopp om att utbilda sina följare. Torosyan är grundare och juridisk rådgivare på Juridik Magasinet i Uppsala. Hans konto @juridikfakta besitter idag över 156 000 följare på plattformen.

Är det olagligt att läsa någon annans sms eller brev?

Torosyan berättar i ett klipp, att om du läser någon annans sms eller brev utan tillåtelse, kan du göra dig skyldig till brottet brytande av post- eller telehemlighet. 

– Straffet för detta brott är böter, eller upp till två års fängelse, berättar han.

Är det brottsligt att använda någon annans förhyrda parkeringsplats?

Det korta svaret är ja, det är brottsligt att använda någon annans parkeringsplats, detta är enligt lagen egenmäktigt förfarande. 

Egenmäktigt förfarande innebär att du utan lov använder något som inte tillhör dig, utan avsikt att behålla det.

Straffet för egenmäktigt förfarande är böter eller upp till ett års fängelse, men vid användandet av någon annans parkeringsplats får du endast böter. 


Är det olagligt att dyka efter golfbollar?

Torosyan förklarar att golfbollar ofta är övergivna av sina ägare, därför finns inget äganderättsanspråk på dem. De har även ett begränsat värde, vilket betyder att de inte innefattas i hittegodslagen. 

Du gör dig inte skyldig till stöld om du dyker efter golfbollar, om inte klubben har ett avtal med spelarna att äganderätten till bollarna övergått till klubben.

Men det är oftast en begränsad allemansrätt på golfbanor, den gäller under förutsättningen att du inte orsakar besvär eller skada. Därför kan du göra dig skyldig till olaga intrång, skadegörelse och tagande av olovlig väg, om du dyker efter golfbollar. Fråga därför om tillåtelse innan du dyker efter dem. 

Är det olagligt att sitta berusad i en bil?

– För att en person ska kunna dömas för rattfylleri, krävs det att personen har kört bilen, berättar Torosyan. 

Om du därför sitter berusad i en stillastående bil krävs det att åklagaren besitter bevis på att du har kört bilen berusad, för att du ska kunna bli fälld för något brott. 

– Det räcker med att bilen endast är på rull så har du gjort dig skyldig till rattfylleri, berättar Torosyan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.